Dyrektor Fundacji LEX NOSTRA Maciej Lisowski na częstochowskiej debacie o przyszłości polskich mediów!

16 stycznia 2016 roku na Jasnej Górze w Częstochowie odbyła się konferencja w ramach cyklu „Powstań, Polsko”, dotycząca tematyki tworzenia i sposobu działania mediów narodowych, pt. „Reforma mediów publicznych czy powołanie nowych Mediów Narodowych” organizowana przez stowarzyszenie Ruch Kontroli Wyborów – Ruch Kontroli Władzy oraz Krucjatę Różańcową za Ojczyznę. W trakcie spotkania nie zabrakło także stanowiska Fundacji LEX NOSTRA. Reprezentujący Fundację dyrektor Maciej Lisowski również zabrał merytoryczne stanowisko wobec przyszłości polskich mediów, podsumował też dotychczasową doskonałą i intensywną współpracę Fundacji ze stowarzyszeniem Ruch Kontroli Wyborów – Ruch Kontroli Władzy. Prezentujemy kilka zdjęć dyrektora Fundacji LEX NOSTRA Macieja Lisowskiego wykonanych na spotkaniu.

W trakcie spotkania głos zabrali m. in. prezes Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich Krzysztof Skowroński (nakreślając program naprawy mediów przygotowany przez SDP), czy była przewodnicząca Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji, posłanka PiS Elżbieta Kruk, która opowiedziała o założeniach wstępne projektu ustawy Prawa i Sprawiedliwości dotyczącego mediów publicznych, nad którym pracuje sejmowa Komisja Kultury i Środków Przekazu. Z kolei reprezentanci Fundacji Interpolonia apelowali w trakcie konferencji o reformę TV Polonia: „Treści, które pojawiają się w Telewizji Polonia, nie odpowiadają zapotrzebowaniem Polaków za granicą, sygnał telewizji do wielu z nich nie dochodzi” – alarmowali. Głos zabrał też ksiądz Roman Piwowarski ze Stowarzyszenia Dziennikarzy Katolickich, który w swoim wystąpieniu „Polskie media publiczne w dobie kryzysu” podkreślił ogromną rolę mediów w odbudowywaniu polskiej tożsamości.

jg2  jg3

jg4 jg1