Fundacja LEX NOSTRA i Zespół Parlamentarny: porozmawiajmy o frekwencji!

10 sierpnia 2015 r. odbyła się w Sejmie druga konferencja prasowa Parlamentarnego Zespołu ds. Referendum Ustrojowego. W konferencji, oprócz szefa Zespołu posła Tomasza Górskiego, wzięli udział szef Fundacji LEX NOSTRA Maciej Lisowski oraz przedstawiciele organizacji politycznych Polska XXI i Chrześcijańska Demokracja III RP.

Poseł Górski przypomniał o dacie referendum i jego pytaniach, podkreślając, że wciąż wielu Polaków nie ma tej wiedzy, zwłaszcza wobec anemicznej kampanii referendalnej. Poinformował także, że Zespół zwróci się do Prezydenta RP Andrzeja Dudy z wnioskiem o przedłużenie referendum do dwóch dni, tak by Polacy mogli głosować zarówno 6, jak i 5 września. Jako uzasadnienie wniosku Poseł podał fakt, że jak dotąd jedyne w Polsce ważne (a więc cieszące się frekwencją powyżej 50%) referendum ogólnokrajowe – dotyczące wejścia Polski do Unii Europejskiej – było właśnie referendum dwudniowym.

Maciej Lisowski z Fundacji LEX NOSTRA poinformował z kolei, że Fundacja, jako podmiot uprawniony do udziału w kampanii referendalnej, skierowała do pracy w komisjach obwodowych kilka tysięcy osób na terenie całego kraju. Fundacja powoła też specjalną infolinię, służącą do zgłaszania nieprawidłowości w trakcie referendum. Zapraszamy do obejrzenia całości konferencji:

20150810_113656        k1

k2