Polityka Prywatności
Cyberbezpieczeństwo
AKCEPTUJĘ

Dyrektor Fundacji LEX NOSTRA Maciej Lisowski na organizowanej przez Ambasadę USA uroczystości 100. rocznicy orędzia prezydenta Wilsona

usa1

usa3 usa4

8 stycznia 2018 roku Dyrektor Fundacji LEX NOSTRA Maciej Lisowski wziął udział, na zaproszenie Ambasadora USA w Polsce, w organizowanych przez Ambasadę USA w Warszawie obchodach setnej rocznicy historycznego orędzia ze słynnymi 14 Punktami, w którym prezydent USA Woodrow Wilson występując przed Kongresem wezwał do uznania niepodległości Polski. W uroczystościach brała również udział prawnik Fundacji LEX NOSTRA Katarzyna Walków. Udział Dyrektora Macieja Lisowskiego w tym prestiżowym wydarzeniu był okazją do ważnych i ciekawych rozmów z przedstawicielami amerykańskiej dyplomacji, m.in. na temat reformy wymiaru sprawiedliwości.

W ramach zainaugurowanej niedawno przez ambasadę inicjatywy pod nazwą 100 Lat Razem: Ludzie Historia Przyszłość ambasador Paul Jones przekazał władzom miasta stołecznego Warszawy tablicę upamiętniającą rolę prezydenta Wilsona w staraniach o niepodległą Polskę. Dla przypomnienia wkładu Ameryki w odzyskanie przez Polskę niepodległości ambasador Jones zorganizował również, w Forcie Sokolnickiego przy warszawskim placu Wilsona, koncert fortepianowy z towarzyszeniem orkiestry. Prezydent Wilson, za sprawą którego Ameryka jako pierwszy kraj uznała niepodległość Polski po I wojnie światowej, w 1919 roku otrzymał Pokojową Nagrodę Nobla, a w roku 1922 władze Polski przyznały mu Order Orła Białego.

usa5 usa6

usa7