Polityka Prywatności
Cyberbezpieczeństwo
AKCEPTUJĘ

Anna Maria Rożek

Anna Maria Rożek jest absolwentką prawa Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego oraz studiów podyplomowych na Uniwersytecie Warszawskim z zakresu Prawa Unii Europejskiej. Ukończyła European Academy of Diplomacy ze specjalizacją organizacje międzynarodowe oraz program z zakresu international business and tarde law na the Catholic University of America w Washington DC, USA. Z sukcesem ukończyła aplikację adwokacką w Okręgowej Radzie Adwokackiej w Warszawie. Posiada tytul Executive Master of Business Administration.

Bierze udział jako specjalistka ds. Polonii oraz Afryki w szeregu konferencji organizowanych zarówno w Polsce, jak i na świecie. Poprzez swoją działalność aktywnie angażuje się w wiele projektów Polonijnych i wspiera działalność organizacji pozarządowych. W latach 2015 – 2020 była członkiem Warszawskiej Rady Pożytku Publicznego oraz obecnie jest członkiem zespołu eksperckiego w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów dot. reform systemu horyzontalnego finansowania społeczeństwa obywatelskiego.

Była nominowana do Polonijnej nagrody Polak z Pasją oraz Złoty Mikrofon Radia Rampa w New York USA za swoją działalność na rzecz Polonii. Wspiera wiele organizacji pozarządowych w Polsce i na świecie. Jest m.in. członkiem prestiżowej organizacji Global Shapers, która jest czescia World Economic Forum w Davos.

W latach 2014 – 2018 pełniła funkcję Radnej m.st. Warszawy. Przez wiele lat współpracowała jako prawnik z Fundacja Światło dla Afryki, która zajmuje się elektryfikacją obszarów wiejskich oraz wspiera rozwój polskich firm na rynkach Afryki Subsaharyjskiej. Obecnie pracuje jako prawnik w Warszawie oraz konsultuje firmy zainteresowane międzynarodowym rozwojem.