Kiedy i dlaczego warto odwiedzić psychologa?

Szczęście jest motylem: próbuj je złapać, a odleci. Usiądź w spokoju, a ono spocznie na Twoim ramieniu.

Anthony de Mello

Czy nie dziwne jest pytanie w naszym współczesnym świecie „Czy jesteś szczęśliwy?” Człowiek współczesny szuka możliwości wielkiej kariery, zarobków, a bardzo często nie docenia swoich potrzeb, które są niezmiernie ważne i czasami, gdy nie spełniają się nasze marzenia, po prostu zadajemy sobie pytanie: dlaczego szczęście się do nas nie uśmiecha?

Czasami przyzwyczajamy się do bólu psychicznego tak bardzo, że przestajemy go zauważać i postrzegamy jako nieuniknione tło innych wydarzeń. Tylko z jakiegoś powodu nie czujemy się szczęśliwi, a później choroby fizyczne zaczynają nam sygnalizować, że czas coś zmienić. Często ludzie czują się niespokojni, zdenerwowani, mają stan emocjonalny w jakim chcieliby pójść do psychologa, ale się wstydzą. Czasami czują się źle, nie rozumieją co z nimi się dzieje, doświadczają trudności bądź przechodzą kryzys emocjonalny i nie mogą odnaleźć nowej rzeczywistości.

Podstawowym powodem, który skłania nas do rozwiązania problemu zdrowia psychicznego jest fakt, że problemy z którymi się borykamy naprawdę uniemożliwiają życie.

Aby umówić się na spotkanie z psychologiem, nie musisz znajdować się na dole otchłani.

Poniżej przedstawiam kilka pytań, które pomogą Ci zdecydować, czy nadszedł czas, aby udać się do psychologa.

1. Masz problem, którego nie możesz rozwiązać:

– występuje problem, który czasem pojawia się, a następnie znika i wydaje mi się, że kręci się w kółko (podobni partnerzy, utrata pracy, te same problemy w związku);

– mam wiele problemów, czasami mam wrażenie, że wszystko co się dzieje wokół jest nie tak.

1. Czy często doświadczasz nieprzyjemnych emocji?

– najczęściej, gdy emocje się kumulują a potem ze złości nie mogę powstrzymać się od przekleństw i krzyków;

– przez długi czas nie odczuwam żadnych nieprzyjemnych lub przyjemnych emocji;

– czasami wybucham płaczem bez powodu.

1. Czy masz co najmniej jeden z następujących stanów: lęk, stres, przewlekłe zmęczenie, depresja, zwiększona nerwowość, ciągłe napięcie (a także stany podobne do tych)?

– jestem stale / bardzo często w jednym z tych stanów;

1. Nie możesz pozbierać się po rozwodzie, śmierci bliskiej osoby, upokorzeniu i biciu, kradzieży, byleś świadkiem lub uczestnikiem tragicznej sytuacji?

– teraz przeżywam taką sytuację;

– jestem przygnębiona/y i nie potrafię pogodzić się z sytuacją;

– to było dawno, myślałam/em, że dam radę, ale mi się to nie udało.

1. Twoja praca przestała cię zadowalać:

– od dawna jestem wobec niej obojętny;

– nigdy nie osiągnę tego, czego chcę.

1. Istnieje problem zdrowotny, którego lekarze nie znajdują a mimo tego Ty:

– źle sypiasz i odczuwasz nadmierne, trwałe zmęczenie;

– cierpisz na bóle głowy, brzucha, serca, a badania lekarskie nie wykazują żadnych nieprawidłowości;

– pomimo braku fizycznych dolegliwości nie możesz podnieść się z łóżka.

1. Gdy pojawiają się nieoczekiwane trudności:

– rozpaczam, płaczę, wpadam w odrętwienie;

– nie podejmuję żadnej inicjatywy myśląc że problem sam się rozwiąże.

1. Przestałeś czuć smak życia, radować się dobrymi wydarzeniami:

– tak, ale nie wiem, jak to zmienić;

Jeśli odpowiedziałeś twierdząco przynajmniej na jedno z pytań, zdecyduj się na konsultację psychologiczną.

Niezależnie od problemu, z którym zwracasz się na konsultacje do psychologa, możesz być pewien, że psycholog nie tylko zidentyfikuje przyczynę Twojego problemu, ale także nauczy Cię jak sobie z nim radzić.

Mgr Antonina Chernet’ka

Psycholog