POGRZEB MARSZAŁKA SENIORA KORNELA MORAWIECKIEGO

5 października o godzinie 12:00 rozpoczęła się msza święta pogrzebowa w Katedrze Polowej Wojska Polskiego. Następnie około godziny 15, trumna z ciałem śp. Posła Morawieckiego została przewieziona i złożona do grobu na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach.

Wśród osób, które brały udział w uroczystości pogrzebowej Kornela Morawieckiego, byli m.in. Prezydent Andrzej Duda, Premier Czech Andrej Babisz, Prezes PiS Jarosław Kaczyński, marszałkowie Sejmu i Senatu oraz prezes Trybunału Konstytucyjnego. Na pogrzebie nie mogło również zabraknąć Dyrektora warszawskiego biura poselskiego i wieloletniego przyjaciela zmarłego- Macieja Lisowskiego.

Maciej Lisowski przez niespełna 4 lata pełnił funkcję asystenta społecznego i dyrektora biura poselskiego, zlokalizowanego przy ul. Siennej w Warszawie. Przez wiele lat współpracy, udało się podjąć ogrom interwencji i skutecznie pomóc wielu obywatelom RP.

Podczas pogrzebu wygłoszono liczne przemówienia. Poniżej niektóre z nich:

Wszystkie Twoje czyny, Twoje słowa, dobro, które dałeś innym, Twoja walka o wolność wydały wielki plon; on rośnie, potężnieje. Twoje czyny, Twoje dobro, wszystko co zostawiłeś nam w szerszym i węższym wymiarze jest silniejsze od śmierci. Płaczemy, ale w tych łzach, tak, jak tego pragnąłeś, niesiemy dalej Polskę „jak żagiew, jak płomienie”. Niesiemy ją ku przyszłości, ku nowym obszarom, epokom i wyzwaniom. Polskę wolną i czystą jak łza, prawą i sprawiedliwą, na pożytek nam i przyszłym pokoleniom, na chwałę Bogu

Premier Mateusz Morawiecki

Kornel Morawiecki miał szacunek dla każdego, rozumiał co znaczy demokracja i wspólnota, że wspólnym działaniem najprędzej zbudujemy niepodległą Polskę, której tak pragnął; ma ją dziś, walnie się do niej przyczynił.

Prezydent RP, Andrzej Duda

Kornel Morawiecki łączył moralny i polityczny radykalizm z dobrocią i tolerancją, to czyniło go jednym z ojców polskiej niepodległości, tej prawdziwej. Gdy został marszałkiem seniorem Sejmu zaczął się koniec postkomunizmu i to był jego wielki triumf.

Prezes PiS Jarosław Kaczyński

Kornel Morawiecki zmarł w poniedziałek 30 września, po długiej walce z rakiem trzustki. Miał 78 lat.

Na zdjęciach poniżej fotorelacja z uroczystości.