Współpraca Fundacja LEX NOSTRA z Wicemarszałek Małgorzatą Gosiewską

Fundacja Promocji Mediacji i Edukacji Prawnej LEX NOSTRA to organizacja non-profit, która działa nieprzerwanie od września 2010 roku. Od wielu lat pomaga zarówno na terenie Rzeczypospolitej Polskiej, a także we współpracy z podobnymi organizacjami państw europejskich oraz Stanów Zjednoczonych.

Dążenie do ciągłego rozwoju a także chęć niesienia pomocy dla jak największej liczby osób sprawia, że Fundacja każdego roku dzięki zaangażowaniu i pracowitości nawiązuje współpracę z pomiotami zewnętrznymi. Współpracuje z wieloma ministerstwami, z Instytutem Adama Mickiewicza, z innymi organizacjami NGO, z MOP-sami, ośrodkami społecznymi, z Caritas Diecezji Praskiej, z organami wymiaru sprawiedliwości a także z członkami Parlamentu.

Od wielu lat owocnie współpracuje z obecną Wicemarszałek Sejmu Panią Małgorzatą Gosiewską w zakresie m.in. udzielania pomocy białoruskim opozycjonistom. Bardzo kontrowersyjna sprawa, przy której Pani Wicemarszałek współpracowała wraz z Panem Maciejem Lisowskim- Dyrektorem Fundacji LEX NOSTRA dotyczy Andrzeja Żukowca, skazanego przez białostocki Sąd Rejonowy na karę 3 lat bezwzględnego pozbawienia wolności oraz 15 tysięcy złotych grzywny za rzekome nadużycia finansowe na Białorusi.

Żukowiec- białoruski przedsiębiorca- podejrzewany był o oszustwo w uzyskaniu nawet 700 000 dolarów kredytu w białoruskich bankach. Dowody zebrane przez białoruski wymiar sprawiedliwości uznane zostały przez polskiego sędziego za solidne i wiarygodne. Żukowiec został ukarany w Polsce, ponieważ przebywał w naszym kraju od 13 lat. Z ojczyzny musiał uciekać w roku 1999. Jak sam stwierdził, na Białorusi przewagę mieli przedsiębiorcy prorządowi. Ci związani z opozycją byli tłamszeni i karani – najpierw finansowo, później pozbawiani wolności. Sam Żukowiec, o tym że zostanie aresztowany dowiedział się od znajomego. Postanowił wówczas szukać azylu w Polsce. Ze względu na swoją niejasną sytuację (nie posiadał statusu uchodźcy, ani obywatelstwa polskiego), na początku dekady uniknął ekstradycji tylko dzięki interwencji śp. Lecha Kaczyńskiego, ówczesnego Ministra Sprawiedliwości. Żukowiec najprawdopodobniej żadnych przestępstw ekonomicznych nigdy nie popełnił, natomiast w jego sprawie pełno jest niejasnych przypadków odwoływania niewygodnych świadków, fałszowania dokumentów czy nawet prywatnych wycieczek białostockiego sędziego na Białoruś. Sam przedsiębiorca zaznaczał kiedyś w wywiadzie, że w białoruskim reżimie władze państwowe na czele z Łukaszenką mają całkowitą kontrolę – również nad sądami i systemem karnym. Całe szczęście nie wszystkie przypadki kończą się stłamszeniem opozycjonistów, jak miało to miejsce w przypadku Żukowca. Dzięki współpracy Fundacji Lex Nostra i Pani Wicemarszałek Małgorzaty Gosiewskiej z Interpolem i zebranemu materiałowi dowodowemu, w lutym 2019 roku został oczyszczony z zarzutów i wykreślony z listy osób poszukiwanych.

Kolejnym wspólnym działaniem jest kooperacja na rzecz Niepublicznego Liceum Ogólnokształcącego im. św. Stanisława Kostki w Warszawie. Od początku istnienia, Dyrektor szkoły Pani Ewa Petrykiewicz boryka się z problemem- szkoła nie ma własnej placówki. Od 2013 roku zajmuje część pomieszczeń w kompleksie budynków przy ul. Bobrowieckiej 9, które należą do Prywatnej Szkoły Nauk Społecznych, Komputerowych i Medycznych. Co miesiąc, szkoła musi płacić czynsz w wysokości ponad 100 tys. zł. Niezbędnym warunkiem, aby szkoła mogła dalej funkcjonować jest znalezienie placówki, która mogłaby stać się własnością Niepublicznego Liceum Ogólnokształcącego. Obecnie, Pani Wicemarszałek we współpracy z Fundacją LEX NOSTRA prowadzi szereg spotkań i negocjacji, aby w jak najszybszym czasie szkoła uzyskała własną siedzibę. Poniżej zdjęcie z ostatniego spotkania z Dyrektor szkoły Panią Petrykiewicz.

Pani Wicemarszałek, chcemy serdecznie podziękować za dotychczasową współpracę. Mamy nadzieję, że w nadchodzącej kadencji również zasiądzie Pani w Parlamencie i tak jak do tej pory, wspólnie będziemy nieść pomoc potrzebującym obywatelom III RP oraz obcokrajowcom.

Z życzeniami dalszych sukcesów,

Maciej Lisowski