Polityka Prywatności
Cyberbezpieczeństwo
AKCEPTUJĘ

Fundacja LEX NOSTRA zaprasza na Wielki Koncert Symfoniczny „GLORIA POLONICA”!

27 listopada 2019, w Domu Kultury Polskiej w Wilnie, odbędzie się Wielki Koncert Symfoniczny „GLORIA POLONICA”, organizowany przez polską Fundację Lex Nostra we współpracy z Płocką Orkiestrą Symfoniczną im. Witolda Lutosławskiego, Stowarzyszeniem „Kultura Wilna” oraz Instytutem Adama Mickiewicza.

Do udziału w wydarzeniu zaproszeni są przedstawiciele Polonii litewskiej, mieszkańcy Litwy, przedstawiciele Polskiego i Litewskiego Rządu i samorządów oraz członkowie patriotycznych i kombatanckich organizacji. Uczestnicy koncertu będą mieli wyjątkową okazję do wysłuchania wybitnego i jedynego w swoim rodzaju dzieła Ignacego Jana Paderewskiego – Symfonii h-moll „POLONIA” op. 24 Allegro vivace e molto appassionato Andante con molto Vivace, wieńczącej kompozytorski dorobek mistrza.

Organizowany dla Polaków na Litwie koncert, pod zaszczytnym honorowym patronatem Marszałka Seniora Sejmu Rzeczypospolitej Kornela Morawieckiego, wpisuje się w uroczystości ponownego pochowania Powstańców Styczniowych na wileńskim Cmentarzu Na Rossie.

Sfinansowano ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na 2017-2022, w ramach programu dotacyjnego Instytutu Adama Mickiewicza „Kulturalne pomosty”.

Udział w Koncercie jest bezpłatny.

Serdecznie zapraszamy!

www.culture.pl

Szczegóły:

Wykonawca: 65 – osobowa Płocka Orkiestra Symfoniczna im. Witolda Lutosławskiego

Data wydarzenia: 27.11.2019 r., godz. 18:00.

Miejsce wydarzenia: Dom Kultury Polskiej w Wilnie, Naugarduko 76, Wilno 03202, Litwa

Czas trwania Koncertu: 60 min.

Patronat Honorowy: Marszałek Senior Sejmu RP Kornel Morawiecki.