Polityka Prywatności
Cyberbezpieczeństwo
AKCEPTUJĘ

Fundacja LEX NOSTRA organizatorem Wielkiego Koncertu Symfonicznego „GLORIA POLONICA” w Wilnie

Fundacja LEX NOSTRA we współpracy z Płocką Orkiestrą Symfoniczną im. Witolda Lutosławskiego, Stowarzyszeniem „Kultura Wilna”, oraz Instytutem Adama Mickiewicza zorganizowała w Wilnie Wielki Koncert Symfoniczny „GLORIA POLONICA”. W wydarzeniu, które odbyło się 27 listopada w Domu Kultury Polskiej w Wilnie, udział wzięło około 500 osób. Wśród przybyłych gości obecni byli przedstawiciele Polonii litewskiej, mieszkańcy Litwy, przedstawiciele Polskiego i Litewskiego Rządu i samorządów oraz członkowie patriotycznych i kombatanckich organizacji. Wszystkich uczestników zachwyciło wykonanie wybitnego i jedynego w swoim rodzaju dzieła Ignacego Jana Paderewskiego – Symfonii h-moll „POLONIA” op. 24 Allegro vivace e molto appassionato Andante con molto Vivace, wieńczącej kompozytorski dorobek mistrza.

Zorganizowany dla Polaków na Litwie koncert wpisał się w uroczystości ponownego pochowania Powstańców Styczniowych na wileńskim Cmentarzu Na Rossie.

Naszą ambicją jest nieustanne budowanie i umacnianie pozytywnego wizerunku Polski poza granicami kraju. Takie działania jak promocja kultury polskiej, upowszechnianie naszych tradycji narodowych, wspólne świętowanie odzyskania przez Polskę niepodległości czy rozbudzanie wśród Polonii dumy z bycia Polakiem, są na stałe wpisane w status Fundacji LEX NOSTRA – mówi jej dyrektor, Maciej Lisowski.

To już nie pierwsze tak duże wydarzenie kulturalne organizowane przez Fundację LEX NOSTRA. Fundacja ma już na koncie organizację m. in. Wielkiego Koncertu Symfonicznego „GLORIA POLONICA” w Warszawie, pod zaszczytnym honorowym patronatem Śp. Marszałka Seniora Sejmu Rzeczypospolitej Kornela Morawieckiego,

czy zorganizowany wraz z Polskim Radiem charytatywny koncert „Nie jesteś sam!”, podczas którego gwiazdy polskiej estrady zagrały celem pomocy w zbiórce środków dla Stana Borysa.

Wydarzenie sfinansowano ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na 2017-2022, w ramach programu dotacyjnego Instytutu Adama Mickiewicza „Kulturalne pomosty”.

www.culture.pl

Gorąco zachęcamy do zapoznania się z  fotorelacją i materiałem video z koncertu.