Polityka Prywatności
Cyberbezpieczeństwo
AKCEPTUJĘ

MAŁŻEŃSTWO: KAT – OFIARA

Historia małżeńska jakich wiele. Ślub, zamieszkanie razem, dziecko, a później… katowanie. Tak opisała swoje małżeństwo w zgłoszeniu do naszej fundacji pani Katarzyna. Wyjaśniła, że w trakcie trwania małżeństwa mąż znęcał się nad nią psychicznie i fizycznie.

Gdy nie mogła już znieść sytuacji panującej w domu, zdecydowała się wnieść do sądu akt oskarżenia przeciwko swojemu mężowi o to, że w okresie od września 2014 r. do listopada 2016 r. znęcał się nad nią psychicznie i fizycznie, poprzez wszczynanie awantur, wyzywanie, poniżanie, ośmieszanie, popychanie oraz o uderzanie pięścią. W konsekwencji postawionych oskarżonemu zarzutów Sąd uznał go za winnego popełnionych czynów, jednak ukarał go wyrokiem w zawieszeniu. Sąd zobowiązał także skazanego do poddania się przymusowej terapii uzależnienia od alkoholu oraz oddał oskarżonego na okres pół roku pod dozór kuratora sądowego.

Mimo, że to pani Katarzyna był ofiarą, wyprowadziła się ona z córką ze wspólnego mieszkania na stancję. Wniosła również jednocześnie pozew o rozwód. Myślała, że w ten sposób pozbędzie się oprawcy ze swojego życia. Tak się jednak nie stało. Działania pani Katarzyny rozwścieczyły jej męża jeszcze bardziej. Zaczął ją nękać. Najpierw poprzez wysyłanie wielu SMS-ów dziennie, później poprzez nachodzenie jej w pracy i w domu.

Koledzy z pracy informowali panią Katarzynę o dziwnych zachowaniach jej męża. Czekał on, aż pokrzywdzona skończy swoją zmianę w pracy. Rozpytywał o nią wśród jej współpracowników. Raz w czasie jej obecności w pracy wdarł się do wynajmowanego przez nią mieszkania. W mieszkaniu znajdowała się wtedy jej córka wraz ze znajomymi.

Mąż pani Katarzyny często stoi również pod jej blokiem. Czeka na nią aż wyjdzie z domu by przystąpić do ataku – podchodzi do niej, szarpie ją i wyzywa. Raz napluł na nią na klatce schodowej. Gdy pani Katarzyna nie wychodzi z domu, jej oprawca stoi pod blokiem i patrzy w okna wynajmowanego przez nią mieszkania.

Pani Katarzyna jest zastraszana i czuje, że jej prywatność nie istnieje. Jej oprawca w dalszym ciągu wysyła do niej setki SMS-ów dziennie. O zachowaniach swojego męża pokrzywdzona informuje na bieżąco jego kuratora sądowego, jednak ten nie podejmuje żadnych działań.

Z czasem jej oprawca zaczął być jeszcze bardziej agresywny. Zaczął ją dusić na ulicy i szarpać. Zaatakował ją również na klatce schodowej i uderzał jej głową o ścianę. Sąsiadka pani Katarzyny zadzwoniła na Policję, jednak sprawca uciekł, a Policja nie podjęła żadnych działań w celu schwytania go.

Pani Katarzyna zgłosiła się do Ośrodka Pomocy Społecznej o wsparcie. Uzyskała tam pomoc psychologa i prawnika. W wyniku podjętych przez nią działań złożone zostało zarówno zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa, polegającego na duszeniu oraz szarpaniu pani Katarzyny przez małżonka, jak również  wniosek o zakaz zbliżania. Postępowanie jest w toku.

Jak widzimy w niniejszej sprawie, pani Katarzyna, mimo że jest ofiarą swojego męża, musiała się wyprowadzić z należącego do niej mieszkania. Mamy tutaj kolejny raz do czynienia z sytuacją gdy, to ofiara jest zmuszona uciekać od swojego oprawcy, a skazany pomimo wyroku sądowego i dozoru kuratora nadal pozostaje bezkarny. Nachodzi swoją ofiarę w miejscu jej pracy oraz zamieszkania. Czy musi dojść do tragedii, aby instytucje państwowe zaczęły działać poprawnie?

Zupełnie niezrozumiała jest  sytuacja, w której kurator sądowy nie podjął do tej pory żadnych kroków. Wielu przykrych sytuacji z życia pani Katarzyny można byłoby już uniknąć. Nasza Fundacja postanowiła przyjrzeć się sprawie pani Katarzyny i podjąć interwencję, aby w końcu jej cierpienia ujrzały kres.

*Imiona, daty i miejsca są przypadkowe – zostały zmienione na prośbę bohaterki artykułu.

Pomóż nam pomagać osobom pokrzywdzonym przestępstwem!

Fundacja LEX NOSTRA już od 10 lat aktywnie pomaga osobom pokrzywdzonym przestępstwem. Pomóż nam pomagać!

1% Twojego podatku to 100% pomocy osobom poszkodowanym przestępstwem.

Podaruj 1% podatku Fundacji Lex Nostra wpisując w swojej deklaracji nr KRS Fundacji: 0000365293

Pobierz i uruchom darmowy program do rozliczenia PIT

Bezpłatny program do rozliczania PIT