Polityka Prywatności
Cyberbezpieczeństwo
AKCEPTUJĘ

„Nie odeszłaś, więc mogłaś być gwałcona” – o interwencji Fundacji LEX NOSTRA pisze tygodnik WPROST

„Nie odeszłaś, więc mogłaś być gwałcona” – z takim stanowiskiem wyszedł prokurator w uzasadnieniu postanowienia o umorzeniu śledztwa toczącego się z udziałem pokrzywdzonej Anny K. wobec oskarżonego Edmunda G. Wszystko zaczęło się niewinnie. Anna K. poznała Edmunda G. Po czasie okazało się, że Edmund G. ma skłonności do nadużywania alkoholu, szybko wpada w złość oraz przejawia skrajne emocje. Okazało się również, że oskarżony w przeszłości doznał złamania kręgosłupa i z tego tytułu cierpi na dolegliwości neurologiczne.

Edmund G. swoje agresywne zachowanie wobec Anny K. rozpoczął od stosowania gróźb karalnych. Od 2015 roku do 2019 r. wysyłał do niej poprzez SMS rożnego rodzaju groźby, m.in. dotyczące zniszczenia jej samochodu.

Anna K. w obawie o swoje życie i zdrowie kontynuowała znajomość z Edmundem G. Według opinii psychologicznej przeprowadzonej na wniosek pokrzywdzonej – jest to typowe zachowanie osoby uzależnionej od swojego oprawcy. Osoba taka w pewnym momencie uznaje, że tak już musi być i często obwinia samą siebie, usprawiedliwiając agresora. Tym samym pozwalała na wykorzystywanie ekonomiczne, psychiczne i dodatkowo fizyczne.

Para spotykała się w wynajmowanym przez pokrzywdzoną mieszkaniu, a w późniejszym czasie również w mieszkaniu wynajmowanym przez oskarżonego. W okresie ich znajomości Edmund G. niejednokrotnie zmuszał pokrzywdzoną do odbywania stosunków seksualnych. Jednak gdy w czerwcu 2019 r. oprawca na skutek odmowy odbycia stosunku przez Annę K. wyjął nóż i pod groźbą utraty życia zmusił ją do odbycia stosunku seksualnego, pokrzywdzonej przelała się czara goryczy i postanowiła zawiadomić prokuraturę o przestępstwach popełnianych wobec niej przez Edmunda G. Na decyzję tą wpłynął również fakt, że pokrzywdzona była w żałobie z powodu śmierci jej ojca, a do zgwałcenia doszło krótko po jego pogrzebie.

Zachęcamy do przeczytania całego materiału o interwencji Fundacji LEX NOSTRA:

WPROST: „Nie odeszłaś, więc mogłaś być gwałcona”

Pomóż nam pomagać osobom pokrzywdzonym przestępstwem!

Fundacja LEX NOSTRA już od 10 lat aktywnie pomaga osobom pokrzywdzonym przestępstwem. Pomóż nam pomagać!

1% Twojego podatku to 100% pomocy osobom poszkodowanym przestępstwem.

Podaruj 1% podatku Fundacji Lex Nostra wpisując w swojej deklaracji nr KRS Fundacji: 0000365293

Pobierz i uruchom darmowy program do rozliczenia PIT

Bezpłatny program do rozliczania PIT