Polityka Prywatności
Cyberbezpieczeństwo
AKCEPTUJĘ

Pomoc dla Białorusinów pokrzywdzonych przez aparat państwowy – ZBIÓRKA

Zwracamy się do nieobojętnych Ludzi, Obywateli Wolnego Świata, gdzie prawa człowieka są fundamentalną wartością. Prosimy o pomoc Przedsiębiorców, Inwestorów, wszystkie Korporacje i Firmy, gdzie poszanowanie i ochrona praw człowieka są niezależne od obywatelstwa, pochodzenia, płci czy koloru skóry.

Fundacja widzi pilną potrzebę wsparcia w każdy możliwy sposób Ludzi błagających Świat o pomoc! Wielki Białoruski Naród jest bliski naszemu sercu między innymi ze względu na długoletnią historię, kulturę i obyczaje. Od lat walczymy o prawa człowieka, dlatego też stosowanie przemocy wobec obywateli Białorusi nie jest dla nas obojętne.

Fundacja posiada wieloletnie doświadczenie w pomocy i wsparciu obywateli Białoruskich, którzy szukali oparcia w Rzeczypospolitej Polskiej. Kiedy nikt w to nie wierzył, my wierzyliśmy, w to, że obywatele Białorusi będą mieli swój głos. Dlatego też jesteśmy z nimi.

„ Że wystarczy kiedy jedną łzą
okrucieństwu świata odpowiesz.
Ty nie pytaj się komu bije dzwon, bije on Tobie.”

My od tak wielu lat będąc z nimi, czekamy kiedy usłyszysz ten dzwon.

My słyszymy, słuchaliśmy i działaliśmy tak jak przy wielu sprawach, nad którymi nasz obowiązek jako Obywateli Świata kazał się pochylić:

• pomoc w nadaniu statusu uchodźcy/ochrony międzynarodowej na terenie Europy (ponad 15 os.), (przygotowanie i złożenie wniosków do Szefa Urzędu do Spraw Cudzoziemców, wysłanie zaproszeń oraz dofinansowanie pobytu świadków na terenie RP w ww. sprawach);
  • pomoc w legalizacji pobytu w Rzeczypospolitej Polskiej (ponad 100 os), (okazanie wsparcia i pomocy w poszukiwaniu i otrzymaniu pracy na terenie Rzeczypospolitej Polskiej);
  • wsparcie i pomoc prawna w rejestracji i legalizacji/otwarcia własnego biznesu na terenie Rzeczypospolitej Polskiej, (w zakresie złożenia wniosku do KRS, sporządzenie umów i statutów spółki, pomoc notarialna );
  • pomoc w uzyskiwaniu kredytów wydawanych przez PBG. ( w przypadku eksportowania polskiej produkcji na rynek zewnętrzny Unii Europejskiej).

W tej ciężkiej chwili, gdy bezbronny, błagający o pomoc Świata, Białoruski Naród opłakuje tragedie dzisiejszych zdarzeń, spowodowanych nieprzekonanymi działaczami aparatu państwowego i odważnie walczy o wolność, swobodę wyboru oraz słowa, prosimy o wsparcie dla Białorusinów.

Razem jesteśmy potężną siłą, zwyciężymy!
Żywie Biełaruś!

W związku z obecną sytuacją na Białorusi, Fundacja, jako organizacja pożytku publicznego, non-profit, wielokrotnie podejmująca działania na rzecz białoruskich obywateli postanowiła uruchomić zbiórkę pieniężną na poczet osób pokrzywdzonych przez aparat państwowy oraz nieprzekonanych działaczy aparatu państwowego.

Osoby zainteresowane przekazaniem pomocy materialnej dla białoruskich obywateli mogą to zrobić poprzez dokonywanie przelewów pieniężnych na wskazane poniżej numery kont bankowych:

nr rachunku do wpłat krajowych:

nr rachunku do wpłat zagranicznych:

Kod SWIFT Santander Bank Polska: WBKPPLPP

IBAN Santander Bank Polska: PL 28 1090 1030 0000 0001 2286 8919.

FUNDACJA PROMOCJI MEDIACJI I EDUKACJI PRAWNEJ LEX NOSTRA

Waluta: EUR