Polityka Prywatności
Cyberbezpieczeństwo
AKCEPTUJĘ

Ośrodek Pomocy dla Uchodźców

Fundacja LEX NOSTRA od dziesięciu lat pomaga Białoruskim opozycjonistom, których wielokrotnie broniliśmy przed deportacją, oraz doprowadzaliśmy do usunięcia z listy osób poszukiwanych przez Interpol na zlecenie białoruskich władz.

Wobec wydarzeń na Białorusi i realnego zagrożenia życia i zdrowia naszych braci, Zarząd Fundacji LEX NOSTRA podjął decyzję o utworzeniu Ośrodka Pomocy dla Uchodźców, zlokalizowanego w miejscowości Drwalew przy ul. Grójeckiej 10.

Nadrzędnym celem Ośrodka jest zapewnienie tymczasowego zakwaterowania oraz kompleksowej pomocy psychologicznej i prawnej. Docelowo Ośrodek zapewni 200 miejsc noclegowych, w dwuosobowych pokojach z łazienką, o hotelowym standardzie. Ponad to osoby zgłaszające się do ośrodka otrzymają pełne wyżywienie, jak również pomoc rosyjskojęzycznych prawników i psychologów.

Ośrodek skierowany jest przede wszystkim do osób, które chcą osiedlić się w Polsce. Z tego względu zakres świadczonej przez profesjonalnych prawników darmowej porady prawnej obejmować będzie także kwestie związane z nadaniem statusu uchodźcy oraz ochrony międzynarodowej na terenie Europy, w tym także przygotowanie odpowiednich wniosków, jak również pomoc związaną z nawiązaniem legalnego stosunku pracy.

Wskazane działania stanowią jedynie początek planowanej działalności Ośrodka, który w przyszłości chciałby poszerzyć zakres udzielanej pomocy o kolejne projekty, mające na celu ułatwienie procesu asymilacji uchodźcom z Białorusi.

Osoby zainteresowane uzyskaniem pomocy oferowanej w ramach pracy Ośrodka Pomocy dla Uchodźców proszeni są o kontakt telefoniczny z kierownikiem Ośrodka: +48 519 707 748.

Utrzymanie Ośrodka wymaga sporych nakładów finansowych, dlatego serdecznie prosimy o Waszą pomoc i wsparcie!

Numer  specjalnego rachunku Fundacji LEX NOSTRA do wpłat krajowych w Santander Bank Polska:

28 1090 1030 0000 0001 2286 8919

Numer specjalnego rachunku Fundacji LEX NOSTRA do wpłat krajowych w Santander Bank Polska do wpłat zagranicznych:

Kod SWIFT Santander Bank Polska: WBKPPLPP

IBAN Santander Bank Polska: PL 28 1090 1030 0000 0001 2286 8919.

Numer specjalnego rachunku Fundacji LEX NOSTRA do wpłat krajowych w Santander Bank Polska do wpłat w EUR:

IBAN:  PL18109010300000000118583639

Kod SWIFT banku: WBKPPLPP

Link do zbiórki zorganizowanej na portalu Facebook.

Maciej Lisowski

Dyrektor Fundacji LEX NOSTRA