Polityka Prywatności
Cyberbezpieczeństwo
AKCEPTUJĘ

Leszek Lewoc z Rady Fundacji LEX NOSTRA doprowadził do ogłoszenia przez Ojca Świętego Franciszka patronem pomocy społecznej w Polsce św. Brata Alberta Chmielowskiego.

Jest nam bardzo miło poinformować, iż Kongregacja ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów na czele z Ojcem Świętym Franciszkiem wyraziła aprobatę dla polskiej inicjatywy ogłoszenia św. Brata Alberta Chmielowskiego patronem pracowników pomocy społecznej.

Na mocy decyzji  Konferencji Episkopatu Polski oraz uchwały Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z 2016 r., rok 2017 ustanowiony został rokiem Adama Chmielowskiego – św. Brata Alberta, uczestnika powstania styczniowego, malarza sprzedającego swoje obrazy na rzecz biednych i bezdomnych, uhonorowanego 10 listopada 1938 roku  Wielką Wstęgę Orderu Odrodzenia Polski „za wybitne zasługi w działalności niepodległościowej i na polu pracy społecznej” przez Prezydenta Ignacego Mościckiego.

Jego postać i dokonania stanowią inspirację do podejmowania działań w kierunku pomocy  najbardziej potrzebującym i wykluczonym z różnych powodów. Jego postać i dokonania stanowią inspirację do podejmowania działań w kierunku pomocy  najbardziej potrzebującym i wykluczonym z różnych powodów. – fragment skierowanej do biskupa Rzymu prośby o ustanowienie św. Brata Alberta patronem pomocy społecznej w Polsce zainicjowanej przez dyrektora Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Suwałkach, a także Członka Rady Fundacji LEX NOSTRA p. Leszka Lewoca.

W działania mające na celu ogłoszenie przez Ojca Świętego patronem pomocy społecznej w Polsce św. Brata Alberta Chmielowskiego  zaangażowała się cała Fundacja LEX NOSTRA, a w uznaniu za swoją pracę Dyrektor Fundacji LEX NOSTRA prof. Maciej Lisowski został uhonorowany Medalem Świętego Brata Alberta, który corocznie przyznawany jest osobom szczególnie zasłużonym w niesieniu pomocy.

Zespół Fundacji LEX NOSTRA