Polityka Prywatności
Regulamin Strony
AKCEPTUJĘ

Jarosław Pieczonka ps. Miami w Fundacji LEX NOSTRA!

jarosław_pieczonka_miami_lexnostra

Fundacja LEX NOSTRA rozpoczęła współpracę z emerytowanym żołnierzem i funkcjonariuszem policji, Panem Jarosławem Pieczonką ps. Miami, który w Fundacji LEX NOSTRA pełni funkcję doradczą. Jarosław Pieczonka posiada wyższe wykształcenie z psychologii – psychologia resocjalizacyjna.

Jarosław Pieczonka przez 20 lat pracy zawodowej z poświęceniem służył Polsce. W wojsku został podoficerem w Wojskowej Służbie Wewnętrznej (WSW), w policji zaś, służbę pełnił 13 lat, rozpoczynając jako funkcjonariusz w oddziale prewencji, kolejno realizował zadania pracy operacyjnej, jak również działał w jednostce antyterrorystycznej – Samodzielnym Pododdziale Antyterrorystycznym Policji w Gdańsku. Był funkcjonariuszem pracującym “pod przykryciem” w grupach do walki z przestępczością zorganizowaną oraz w Centralnym Biurze Śledczym Policji w Gdańsku.

Po odejściu z policji zajmował się doradztwem oraz ochroną osobistą, prowadził osłonę kontrwywiadowczą. W 2013 roku złożył oficjalne zawiadomienie do Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego (ABW) o możliwości popełnienia przestępstwa przez szefów trzech służb: Centralnego Biura Śledczego (CBŚ), ABW i Centralnego Biura Antykorupcyjnego (CBA) w Gdańsku oraz innych funkcjonariuszy. Od 2014 roku zajmuje się m.in. ochroną statków handlowych przed atakami piratów somalijskich w Afryce.

Jarosław Pieczonka jest bohaterem wielu pozycji książkowych, w tym m.in.“Służby Specjalne. Podwójna przykrywka” Patryka Vegi, “Rozprawa o zabijaniu i zmartwychwstaniu” Wojciecha Sumlińskiego, “MIAMI bez cenzury” Anny Wojtachy. Występował również w kilku filmach – w filmach dokumentalnych Sylwestra Latkowskiego “Zabić Papałę” i “„Taśmy Amber Gold. Układ Trójmiejski nie umiera nigdy”, w filmie dokumentalnym Krzysztofa Puternickiego i Małgorzaty Fechner-Puternickiej “Mała Sycylia”, w serialu Sylwestra Latkowskiego „Przykrywkowcy. Podwójna gra”, w cyklu wywiadów autorstwa Janusza Schwertnera i Mateusza Baczyńskiego pt. „Gry uliczne”, jak również zagrał epizody w dwóch filmach Patryka Vegi “Kobiety Mafii” oraz “Botoks”.

Jeżeli chcesz wspomóc Fundację LEX NOSTRA, w rubryce swojego PIT pn. „Wniosek o przekazanie 1% podatku należnego na rzecz organizacji pożytku publicznego” wpisz nr KRS Fundacji LEX NOSTRA: 0000365293.

lub wypełnij deklarację przez Internet:

Maciej Lisowski
Dyrektor Fundacji LEX NOSTRA