Polityka Prywatności
Regulamin Strony
AKCEPTUJĘ

Oszukał niepełnosprawnego kolegę. Interwencja Fundacji LEX NOSTRA.

Oszukał niepełnosprawnego kolegę. Interwencja Fundacji Lex Nostra.

Podczas kolejnej podjętej przez Fundację LEX NOSTRA interwencji spotkaliśmy się z cynicznym wykorzystaniem finansowym pana Dominika. Pan Dominik zgłosił się do Fundacji z prośbą o pomoc w rozwiązaniu problemu w jaki wplątał się za namową kolegi z pracy. Bohater interwencji dorabiał jako mechanik samochodowy. To tam poznał kolegę Mariana W., który w późniejszym czasie namówił go do zaciągnięcia na jego rzecz kredytu na zakup pieca. Kolega pana Dominika wyjaśnił mu, że nie ma zdolności kredytowej, a potrzebuje nowy piec by przetrwać zbliżającą się zimę.

W całym procederze brał udział również ich wspólny pracodawca. W trójkę pojechali samochodem ich przełożonego do sklepu, gdzie Marian W. dokonał wyboru pieca. Przy próbie wzięcia kredytu przez pana Dominika pracownik sklepu wyjaśnił, że pan Dominik jest zatrudniony na umowę o pracę na czas określony, a żeby dostać tego typu kredyt wymagana jest umowa na czas nieokreślony. W tym momencie przełożony pana Dominika oznajmił, że niedługo wrócą. Po czym zawiózł pana Dominika do księgowej, która, jak się później okazało, zmieniła jego umowę o pracę na czas nieokreślony.

Cała trójka ponownie wróciła do sklepu, gdzie dokonano zakupu pieca na raty. Pan Dominik nie otrzymał do rąk ani umowy kredytu ani egzemplarza umowy o pracę na czas nieokreślony. Marian W. wyjaśnił mu, że to on będzie spłacał kredyt i pan Dominik nie musi się tym martwić. Bohater interwencji zgodził się wyświadczyć tego typu przysługę na rzecz kolegi, ponieważ chciał mu się przypodobać. Oczywiście, jak się później okazało, kolega pana Dominika spłacił jedynie dwie pierwsze raty. Następnie zaprzestał spłacania jakichkolwiek rat, a na próby kontaktu w tej sprawie reagował agresją. W późniejszym etapie postępowania wyszło na jaw, że kolega pana Dominika nie mógł otrzymać kredytu z uwagi na posiadanie zaległości alimentacyjnych.

Przełożony oraz kolega z pracy pana Dominika zdawali sobie doskonale sprawę, że bohater interwencji Fundacji LEX NOSTRA jest niesprawny intelektualnie. Pan Dominik od dziecka rozwijał się z opóźnieniem. Miał problemy z wymową, nie do końca rozumiał relacje społeczne oraz nie potrafił samodzielnie podejmować decyzji. Posiada on znacznie obniżony poziom inteligencji wrodzonej. W pracy był również wykorzystywany przez swojego przełożonego. Zdarzało się często, że za pracę w nocy nie otrzymywał żadnego wynagrodzenia. Pracodawca wypłacał mu pensję nieadekwatną do poświęconego przez pana Dominika czasu.

Gdy Marian W. przestał całkowicie spłacać raty kredytu, do pana Dominika zaczęły przychodzić wezwania do zapłaty. Wtedy o całej sytuacji dowiedziała się matka pana Dominika, która od dziecka wspierała go w podejmowaniu wszelakich decyzji. Za jej namową pan Dominik zgłosił się na policję, która wszczęła dochodzenie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa oszustwa. Niestety po krótkim czasie policja umorzyła sprawę z uwagi na brak dowodów. Na skutek złożenia przez mamę pana Dominika zażalenia do sądu postanowienie to zostało uchylone. Do dziś prowadzone są czynności w sprawie.

Pan Dominik, zgodnie z opinią psychologiczną, wymaga dalszego prowadzenia terapii psychologicznej, logopedycznej oraz spotkań z doradcą zawodowym. Psycholog wskazał, że nie jest wskazane, aby pan Dominik podjął pracę na otwartym rynku pracy. We wszystkich czynnościach panu Dominikowi pomaga matka. To ona odpowiada na pytania, których pan Dominik nie rozumie. Wyjaśnia mu niezrozumiałe dla niego zachowania oraz relacje międzyludzkie.

Mama pana Dominika najbardziej nie może zrozumieć zachowania jego przełożonego. Jako pracodawca powinien odznaczać się większą odpowiedzialnością za dokonywane czyny. Pan Dominik pracował u niego od kilku lat, a jego przełożony zdawał sobie sprawę z łatwowierności i niesprawności intelektualnej pana Dominika. Nie wiadomo do dziś jaki miał on interes w pomocy udzielenia kredytu na rzecz Mariana W.

Dochodzenie nadal się toczy. Bank skierował w między czasie pozew o zapłatę do sądu. Jednak na skutek wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty przez matkę pana Dominika postepowanie cywilne zostało umorzone. Fundacja LEX NOSTRA będzie śledzić dalsze losy pana Dominika, przyczyniając się do pozytywnego rozpatrzenia sprawy przez sąd.

FUNDACJA LEX NOSTRA

*Imiona, daty i miejsca są przypadkowe – zostały zmienione na prośbę bohatera artykułu.

Zachęcamy Państwa do przekazania 1% podatku dochodowego na rzecz Fundacji LEX NOSTRA, która skutecznie pomaga osobom poszkodowanym przez wymiar sprawiedliwości, urzędników i instytucje państwowe. Przekazując nawet niewielką sumę na działalność organizacji pożytku publicznego, udzielasz realnego wsparcia naszym podopiecznym. W ich imieniu jesteśmy Ci wdzięczni.

Skorzystaj z darmowego programu Fundacji LEX NOSTRA do rozliczania PIT, dzięki któremu błyskawicznie sporządzisz swoje zeznanie podatkowe za 2020 rok i wyślesz je bezpośrednio do systemu e-deklaracje.gov.pl: Kliknij

Przekaż swój 1% podatku na rzecz Fundacji LEX NOSTRA. Nasz KRS: 0000365293.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!