Polityka Prywatności
Regulamin Strony
AKCEPTUJĘ

Rolnicy poszkodowani w wyniku upadłości spółdzielni mleczarskich nie będą musieli spłacać jej długów, dostaną zaległe wypłaty za mleko. W przypadku upadłej Spółdzielni Mleczarskiej Bielmlek łączna suma wsparcia wynosi ok. 30 mln zł.

ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 27 lipca 2021 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i sposobów realizacji niektórych zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wydane przez premiera Mateusza Morawieckiego.

W dniu 28 lipca 2021 roku podczas konferencji w Bielsku Podlaskim Poseł Lech Antoni Kołakowski zaprezentował szczegóły rządowej pomocy dla rolników upadłej Spółdzielni Mleczarskiej Bielmlek. Przedstawił szczegóły Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 27 lipca 2021 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i sposobów realizacji niektórych zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Pomoc rolnikom Poseł Lech Antoni Kołakowski zapowiadał jeszcze w marcu br. podczas jednego z protestów organizowanych przed siedzibą mleczarni Bielmlek. Temat ten poruszany był przez Posła nie tylko podczas zakulisowych rozmów z premierem, czy ministrem rolnictwa, ale także na konferencji prasowej, stojąc ramię w ramię z Wicepremierem, Prezesem Prawa i Sprawiedliwości Jarosławem Kaczyńskim.

Za sprawą działań Posła Kołakowskiego, od 1 do 15 sierpnia rolnicy chcący ubiegać się o pomoc mogą składać stosowne wnioski w powiatowych oddziałach Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Formularze wniosków będą dostępne na stronie internetowej ARiMR. Do wniosku dołączyć należy: kopie faktur / rachunków potwierdzających sprzedaż mleka, kopię listy wierzytelności lub innego dokumentu potwierdzającego istnienie wierzytelności sporządzonego przez syndyka masy upadłościowej.

Publikujemy prywatną informację Posła Lecha Antoniego Kołakowskiego na temat rozwiązań zawartych w rozporządzeniu Rady Ministrów zmieniającym rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i sposobów realizacji niektórych zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa zawierającą 5 najważniejszych punktów, które zostały zawarte w niniejszym rozporządzeniu, które Poseł Kołakowski odczytał podczas spotkania z rolnikami w dniu 28 lipca 2021 r.

Co sądzą rolnicy o działaniach Posła Lecha Kołakowskiego?

Pan Bogdan Olszewski, rolnik z Podlasia, mówił:

Video 1

– Działania Pana Posła Kołakowskiego naprawdę podniosły na duchu. To człowiek, który coś powie, to dotrzyma. W dzisiejszych czasach to jest bardzo rzadkie. Jesteśmy bardzo szczęśliwi. Było tu nas ponad 500 osób i wszyscy są zadowoleni. Odetchnęliśmy, bo można już coś zaplanować, można coś zrobić. Kredyt, komornik, trzeba było wyglądać tego wszystkiego.

Video 2_Wypowiedź rolnika

Video 3_Wypowiedź rolnika

Załączniki:

– Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 27 lipca 2021 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i sposobów realizacji niektórych zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

– Informację Posła Lecha Antoniego Kołakowskiego na temat rozwiązań zawartych w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 27 lipca 2021 r.

Zespół Fundacji LEX NOSTRA

Video Youtube: