Polityka Prywatności
AKCEPTUJĘ

OFIARA RODZONEGO SYNA

LexNostra_ofiara_rodzonego_syna

W ostatnim czasie nasza Fundacja podjęła interwencję w sprawie pani Małgorzaty. Pokrzywdzona zgłosiła się do Ośrodka Pomocy Społecznej w Kraśniku w związku z przestępstwem przemocy w rodzinie. W jej sytuacji najbardziej bulwersującym był fakt, że przestępstwa tego dopuszczał się jej rodzony syn oraz synowa. I wszystko to działo się w domu należącym do pokrzywdzonej, który powinien być dla niej ostoją i schronieniem.

Pani Małgorzata na samym początku bardzo ucieszyła się z propozycji wspólnego zamieszkania z synem i synową oraz jej wnukami – w końcu to jej własne dziecko, bliska rodzina. Pani Elżbieta bardzo kochała swoje wnuki i z radością propozycję przyjęła. W późniejszym czasie gorzko tego jednak pożałowała. Małżeństwo zaczęło znęcać się nad pokrzywdzoną psychicznie oraz fizycznie. Dodatkowo syn i synowa spożywali w nadmiernych ilościach alkohol. W domu bardzo często dochodziło do awantur. Wszystko to działo się na oczach wnuków pani Elżbiety. Podczas kłótni niszczone były meble, na których zakup pokrzywdzona ciężko pracowała przez całe życie, a nawet wybijane szyby w drzwiach.

Oprócz przemocy fizycznej pani Elżbieta była również ofiarą gróźb karalnych. W pewnym momencie bała się nawet o swoje życie – zdrowie, w wyniku sytuacji domowej, już dawno straciła. Pokrzywdzona leczy się obecnie na silną nerwicę. Ciągle obawia się zachowania syna. Trochę spokoju zaznała, gdy został on osadzony w zakładzie karnym i przebywał w nim od 2013 do 2019 roku. Jednak, mimo że syna nie było w domu, pozostawała w nim synowa, a świadomość, że niedługo wyjdzie on z więzienia nie pozwalała jej spać i normalnie funkcjonować.

Niestety w wyniku awantur ucierpiały również wnuki pokrzywdzonej. Sytuacja w domu w pewnym momencie doszła do poziomu krytycznego – rodzinie zabrano dzieci i umieszczono je w rodzinie zastępczej. Pani Małgorzata robi wszystko, żeby odzyskać wnuki, ale w wyniku chorób, których nabawiła się będąc ofiarą swojego rodzonego syna i jego żony nie jest w stanie w pełni normalnie funkcjonować. Nie ma też ich gdzie przyjąć, albowiem małżeństwo oprawców w dalszym ciągu mieszka w jej domu.

Pokrzywdzona chciałaby wyjść na prostą, wyzdrowieć i odzyskać wnuki. Fundacja Lex Nostra pomaga pani Małgorzacie stanąć na nogi, zapewniając jej pomoc psychologiczną oraz prawną.

FUNDACJA LEX NOSTRA

*Imiona, daty i miejsca są przypadkowe – zostały zmienione na prośbę bohaterki artykułu.