Polityka Prywatności
AKCEPTUJĘ

RELACJA Z „KONCERTU MUZYKI POLSKIEJ” W WILNIE

Szanowni Państwo,

z największą przyjemnością prezentujemy Państwu relację z „KONCERTU MUZYKI POLSKIEJ”, który odbył się 25 sierpnia 2021 roku w Kościele parafii św. Józefa w Wilnie.

Płocka Orkiestra Symfoniczna zaprezentowała muzykę największych polskich kompozytorów Kilara, Paderewskiego, Karłowicza, Twardowskiego i Pendereckiego. Utwory, które usłyszeli uczestnicy wieczornego koncertu w Wilnie zostały w większości zarejestrowane przez nich na 2 płytach CD, które ukazały się kilka tygodni temu.

Płoccy symfonicy zagrali pod batutą maestro Michała Dworzyńskiego, który w opinii wielu krytyków należy do najciekawszych talentów dyrygenckich Europy swojego pokolenia. Koncert poprowadził polski dziennikarz – Karol Wasilewski.

Wydarzenie zostało przygotowane z myślą o Polonii mieszkającej na Litwie, przedstawicieli litewskich mediów, przedstawicieli rządu litewskiego i polskiego. Głównym celem koncertu było m.in. budowanie i umacnianie pozytywnego wizerunku Polski poza granicami poprzez prezentację i promocję kultury polskiej.
O samym wydarzeniu pisała niezliczona liczba mediów, w tym m.in. media polskie takie jak: Polska The Times, Gazeta Współczesna, Kurier Poranny, infoPłockTV, jak również media litewskie: Radio „Znad Wilii”, Dziennik „Kurier Wileński” i inni.
Koncert dofinansowano w ramach Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022, w ramach programu dotacyjnego Instytutu Adama Mickiewicza Kulturalne pomosty. Partnerem wydarzenia była Fundacja „Kultura Wilna” oraz „Fundacja PZU”.

Uczestnictwo w wydarzeniu było bezpłatne.

Fundacja LEX NOSTRA, jako główny organizator tak wspaniałego wydarzenia, pragnie Serdecznie podziękować Wszystkim uczestnikom Koncertu, w tym przybyłym Gościom, Płockiej Orkiestrze Symfonicznej, współorganizatorom, prowadzącym i ekipie filmowej.

Dziękujemy i DO ZOBACZENIA !!!

Poniżej kilka publikacji. Zachęcamy do przeczytania i obejrzenia galerii zdjęć!

Polska The Times

Gazeta Współczesna