Polityka Prywatności
AKCEPTUJĘ

Pożegnanie śp. Jerzego Targalskiego, prezesa RKW

LexNostra_pogrzeb_Targalski

Z przykrością pożegnaliśmy w dniu wczorajszym doktora Jerzego Targalskiego – historyka, doktora nauk humanistycznych, politologa, orientalisty, działacza opozycyjnego w okresie PRL, publicysty oraz Prezesa Stowarzyszenia Ruchu Kontroli Wyborów, które we współpracy z Fundacją LEX NOSTRA podejmowały działania prawne ochraniające obserwatorów Ruchu Kontroli Wyborów, a także działania prawne skutkujące zabezpieczeniem dokumentacji wyborczej wyborów samorządowych 2014 roku, oraz prezydenckich i parlamentarnych 2015 roku, kiedy to w trakcie procesu wyborczego wykryto nieprawidłowości. Sąd Najwyższy w wyniku skarg wniesionych przez prawników Fundacji LEX NOSTRA potwierdził nieprawidłowości.

Pogrzeb Jerzego Targalskiego odbył się 28 września o godz. 13 w Katedrze Polowej Wojska Polskiego w Warszawie. Ceremonia pogrzebowa miała charakter państwowy. W uroczystej mszy świętej uczestniczyli m.in. premier Mateusz Morawiecki, Marszałek senior Sejmu Antoni Macierewicz, Wiceprezes Rady Ministrów, prof. Piotr Gliński, jak również Dyrektor Fundacji LEX NOSTRA, Maciej Lisowski.

Targalski został odznaczony przez prezydenta Andrzeja Dudę Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski za zasługi na rzecz przemian demokratycznych w Polsce.

Śp. Jerzy Targalski został pochowany na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach w Warszawie.

„Wybory w naszym Kraju są fałszowane, ale położymy temu kres!” – to misja i cel Ruchu Kontroli Wyborów (wpolityce.pl)

Prezydent: Targalski był człowiekiem ogromnej erudycji, a zarazem moralnej bezkompromisowości – tvp.info

Premier Morawiecki i marszałek senior Sejmu Antoni Macierewicz wspominają zmarłego Jerzego Targalskiego – tvp.info

Zespół LEX NOSTRA