Polityka Prywatności
Regulamin Strony
AKCEPTUJĘ

Schizofrenia sędziów, czyli niszczenia Fundacji LEX NOSTRA ciąg dalszy?

obrazek_wyróżniający_lex_nostra

Szanowni Państwo,

w dniu 1 stycznia 2015 roku opublikowałem artykuł pt.: „Bubel w układzie”:

Bubel w układzie

W dniu 23 maja 2019 r. Sędzia Sądu Rejonowego w Pruszkowskie delegowany do Sądu Okręgowego w Warszawie I Wydziału Cywilnego Tadeusz Bulanda wydał wyrok, na mocy którego m.in. Fundacja LEX NOSTRA ma zapłacić na rzecz Leszka Bubla zapłacić 15.000,00 (piętnaście tysięcy) zł. z tytułu naruszenia dóbr osobistych Leszka Bubla, oraz opublikować oświadczenie następującej treści:

„Fundacja Lex Nostra wraz z Maciejem Lisowskim przepraszają Pana Leszka Bubla za opublikowanie w styczniu 2015 r. na stronie internetowej https://fundacia.lexnostra.pl artykułu pod tytułem „Bubel w układzie”, który dodatkowo został opublikowany w „Dzienniku Trybuna” z dnia 2-4 stycznia 2015 r., nr 1 (412), zawierającego informacje zniesławiające oraz nieprawdziwe i naruszające Jego dobra osobiste.

Fundacja Lex Nostra wraz z Maciejem Lisowskim wyrażają ubolewanie z tego powodu, że ww. artykuł naruszył godność, cześć, wiarygodność i dobre imię Pana Leszka Bubla.”

W jaki sposób rzekomo naruszyłem godność, cześć, wiarygodność i dobre imię Leszka Bubla? Otóż według uzasadnienia wyroku sędziego Bulanda: „Pozwani (czyli Fundacja i ja) nie wykazali by prawdziwe były tezy wygłoszone w kwestionowanym artykule, sugerujące, iż Leszek Bubel był współpracownikiem Służby Bezpieczeństwa. Twierdzenie o nawiązaniu współpracy z SB, nie znajduje potwierdzenia w jakimkolwiek obiektywnym materiale dowodowym, lecz stanowi przejaw konfabulacji opartej na określonych faktach z życia powoda, w tym zwolnieniu powoda po 8 dniach internowania czy odbywaniu przez niego licznych podróży zagranicznych przed jak i po internowaniu, które nie pozwalają, w świetle zasad logiki i rozsądnego rozumowania, na wyciągnięcie jedynie wniosków przedstawionych w przedmiotowym artykule.”

Czyli zdaniem SSR Tadeusza Bulanda „tezy sugerujące” są równoznaczne z „wyciągniętymi wnioskami”…

Sędzia Sądu Rejonowego del. do S.O. Tadeusz Bulanda całkowicie zignorował dowód z dokumentu, który nie tylko sugeruje, ale wręcz potwierdza współpracę Leszka Bubla ps. „Jodła” ze Służbą Bezpieczeństwa PRL!

Do pobrania ze strony: http://www.leszekbubel.pl/

Sędzia Sądu Rejonowego del. do S.O. Tadeusz Bulanda zauważył natomiast w uzasadnieniu swojego wyroku: „Leszek Bubel z wykształcenia jest złotnikiem; naukę zawodu pobierał w latach I 973- 1980, kiedy to uzyskał tytuł mistrzowski. W latach 90. XX w. Leszek Bubel prowadził działalność polityczną, będąc członkiem Polskiej Partii Przyjaciół Piwa. W latach 1995 i 2005 Leszek Bubel kandydował w wyborach na Prezydenta RP.

Leszek Bubel jest prezesem zarządu „Fundacji Paragraf”, która prowadzi stronę internetową pod adresem http://fundacjaparagraf.com.pl/. Wg stanu na 21 sierpnia 2017 r. na stronie internetowej Fundacji Paragraf znajdował się tekst: ,,Miejsce dla zawodowego kryminalisty, oczusta (pisownia oryginalna) i złodzieja Macieja Lisowskiego, dyrektora fundacji Lex Nostra, oraz jego współpracowników którzy świadomie wspierali lub wspierają jego przestępczą działalność, która trwa bo na chama pcha się do mediów i Sejmu tworząc kretynów i jemu podobnych oszustów parasol ochronny dla swojej przestępczej działalności” (wydruk ze strony internetowej -k. 303-313).”

Dla jasności sytuacji przedstawiam moje zaświadczenie o niekaralności (.pdf):

Maciej Lisowski zaświadczenie o niekaralności

Powyższe wskazuje, że wielokrotne publiczne opluwanie na stronie fundacji Leszka Bubla, używając najgorszych inwektyw: nie tylko mnie, ale też innych sędziów, prokuratorów, Prezydenta RP, Premiera RP, Parlamentarzystów, Mecenasów, dziennikarzy, w żaden sposób nie wpływa na postrzeganie przez Sędziego Tadeusza Bulanda, zachowania Leszka Bubla i jego plugawej działalności.

Sędzia Tadeusz Bulanda jest też ślepy na opinię, którą wydali biegli sądowi powołani w jednym wielu postępowań karnych przeciwko Leszkowi Bublowi, a które są systematycznie umarzane z powodu stanu psychiatrycznego Leszka B., gdzie jest on opisany jako m.in.: „całkowicie i nieodwracalnie niepoczytalny na poziomie układu nerwowego, uszkodzony ośrodkowy układ nerwowy, zdolność do urojeń i tworzenia nieprawdziwych rzeczy, zachowań agresywnych, chory na schizofrenię paranoidalną”.

Na tej podstawie od lat Leszek B. unika odpowiedzialności za niszczenie dla pieniędzy ludzi, co ujawniła m.in. w 2016 r. Elżbieta Jaworowicz w „Sprawie dla Reportera” (nota bene też skazana w procesie cywilnym na zapłatę zadośćuczynienia Leszkowi Bublowi, za „kopnięcie go w kostkę na korytarzu sadowym”):

Nasuwa się wręcz pytanie, dlaczego organy ścigania nie wszczęły dotychczas postępowania sprawdzającego zdolność Leszka B. do prowadzenia pojazdów (widywany był za kierownicą luksusowego BMW, pomimo, że oświadcza pod odpowiedzialnością karną o braku jakiegokolwiek majątku)?

Wyrok Sędziego Sądu Rejonowego del. do Sądu Okręgowego Tadeusza Bulanda (sygn. akt I C 383/17), został utrzymany w dniu 23 lipca 2021 r. wyrokiem Sędzi Sądu Apelacyjnego w Warszawie Dagmary Olczak – Dąbrowska (sygn. akt I ACa 158/20). Sędzia Dagmara Olczak – Dąbrowska w uzasadnieniu swojego wyroku w żaden sposób nie odniosła się do znajdującego się w aktach dokumentu dot. Leszka Bubla TW „Jodła”, któremu dopiero w dn. 12.09.2014 r. zniesiono klauzulę tajności na podstawie art. 7 ust 2 ustawy o ochronie informacji niejawnych  (wskazana podstawa prawna dotyczy byłych tajnych współpracowników), ani też innych dowodów złożonych przez Fundację LEX NOSTRA.

Tak więc, z jednej strony opluwany przez Leszka Bubla „wymiar sprawiedliwości” nie tylko broni niepoczytalnego – według opinii biegłych sądowych – Leszka B. umarzając postępowania karne przeciwko niemu, a tym samym umożliwia mu dalszą, bezkarną działalność, a z drugiej strony wręcz ślepo i służalczo pomaga „W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ”, Leszkowi Bublowi niszczyć jego adwersarzy…

Pełna schizofrenia?

Maciej Lisowski
Fundacja LEX NOSTRA

P.S. Sąd Apelacyjny w Warszawie obecnie rozpoznaje wniosek Fundacji o wstrzymanie wykonania orzeczenia do czasu rozpoznania sprawy przez Sąd Najwyższy. Rozstrzygnięcie jest przewidywalne wobec już nie tylko „bubla w układzie”, ale już jego pełnej schizofrenii.