Polityka Prywatności
AKCEPTUJĘ

Oświadczenie Fundacji Lex Nostra w sprawie zatrzymania Mikheila Saakashvilego

ms_foto

1 października br. w Gruzji został zaaresztowany Przewodniczący Komitetu Wykonawczego Narodowej Rady ds. Reform Ukrainy, trzeci Prezydent Gruzji Mikheil Saakashvili. Jest to Człowiek, który sprawiedliwie uważa się za symbol walki z korupcją oraz za pomysłodawcę najbardziej skutecznych przemian na terenach krajów byłego Związku Radzieckiego.

Będąc politykiem skali światowej, Mikheil Saakashvili cieszy się wielkim szacunkiem w Polsce zarówno u przedstawicieli elity politycznej, jak i u przeciętnych ludzi. Po dwukrotnej kadencji prezydenckiej w Gruzji, Pan Saakashvili wielokrotnie przebywał w Polsce, w tym – na zaproszenie polskich władz.

W ciągu ostatnich kilku lat trzeci Prezydent Gruzji swobodnie podróżował po świecie, niejednokrotnie przebywał również w Stanach Zjednoczonych.

Żaden kraj UE, jak również USA nie przeszkadzały Mikheilowi Saakashvilemu w przekraczaniu granicy i – tym bardziej – nie zatrzymywały go. A to oznacza, że wszystkie wysunięte przeciwko niemu w Gruzji oskarżenia, były uznawane krajami Europy i Stanów Zjednoczonych za polityczne.

lexnostra_Mikheil Saakashvili

Polska zawsze wyciągała do Gruzji rękę pomocy w trudnych czasach. Żywym przykładem takiego wsparcia była wizyta Prezydenta Kaczyńskiego w Tbilisi podczas ofensywy rosyjskiej w roku 2008.

Dlatego z bólem w sercu spostrzegamy obecne cofanie się Gruzji od standardów demokracji. Uważamy, że prześladowania osób na gruncie ideowym w kraju demokratycznym są niedopuszczalne.

W związku z powyższym Fundacja Lex Nostra apeluje do władz gruzińskich o jak najszybsze uwolnienie Mikheila Saakashvilego oraz uniknięcie jego prześladowań na gruncie politycznym.

Zespół LEX NOSTRA