Polityka Prywatności
AKCEPTUJĘ

OSZUKANY ZA POMOCĄ PORTALU INTERNETOWEGO

oszustwointernetowe_lexnostra

Często słyszy się o różnego typu oszustwach dokonywanych za pomocą portali internetowych. Ludzie wpłacają na nieznane rachunki bankowe pieniądze za towar, którego jeszcze nie otrzymali. Często też dostają towar z defektami albo nie otrzymują go w ogóle, albowiem po wpłacie pieniędzy kontakt się urywa.

Tak było właśnie w sytuacji pana Adriana, który zgłosił się do Fundacji LEX NOSTRA z prośbą o interwencję. Pokrzywdzony chciał kupić do swojego gospodarstwa rolnego specjalną maszynę do obróbki drewna. Nie znał nikogo wśród znajomych, kto miałby na sprzedaż tego typu sprzęt, natomiast na zakup nowego nie mógł sobie w tamtym momencie pozwolić. Rozpoczął więc szukanie tego typu maszyn na portalach internetowych. Na jednym z nich sprzedawca wystawił maszynę, która spełniała jego oczekiwania. Po ustaleniu szczegółów transakcji sprzedawca poprosił pana Adriana o wpłatę na jego konto bankowe zaliczki w wysokości 1000 zł, aby mieć gwarancję, że na pewno przyjedzie kupić sprzęt. Uzasadniał to tym, że wiele osób już dzwoniło w sprawie maszyny i są chętni do jej zakupu od zaraz.

Pan Adrian nie zastanawiał się długo nad zakupem. Szybko wpłacił wymaganą kwotę na podany przez sprzedawcę numer konta bankowego i w umówionym dniu udał się pod wskazany przez sprzedawcę adres celem uiszczenia całej kwoty pieniędzy i odbioru maszyny. Gdy przyjechał pod wskazane miejsce, okazało się, że podany przez sprzedawcę adres jest fałszywy. Osoba zamieszkująca pod tym adresem poinformowała pana Adriana, że nie jest pierwszą osobą, która przyjechała do jego domu w sprawie odbioru sprzętu. Na miejscu wyszło na jaw, że pan Adrian tak jak i inni potencjalni klienci prawdopodobnie zostali ofiarami oszustwa. Pokrzywdzony natychmiast udał się na Komendę Policji celem zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa. Policja przyjęła jego zawiadomienie i w dalszym ciągu prowadzone są czynności w sprawie.

Pan Adrian stracił sporą kwotę pieniędzy i nie jest pewne czy ją odzyska. Fundacja Lex Nostra pomaga pokrzywdzonemu w czynnościach przed organami ścigania oraz zapewniła mu pomoc psychologiczną. Działamy wspólnie z panem Adrianem w celu pozytywnego zakończenia sprawy.

*Imiona, daty i miejsca są przypadkowe – zostały zmienione na prośbę bohatera artykułu.

ZESPÓŁ LEX NOSTRA