Wspomóż Fundację LEX NOSTRA darowizną: SANTANDER nr. konta: PL 98 1090 1030 0000 0001 1662 5224 (SWIFT: WBKPPLPPXXX)
Fudacja LEX NOSTRA OPP - przekaż 1% podatku na pomoc potrzebującym opieki prawnej

Poleć ten tekst:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Sz.P. Andrzej Seremet

Prokurator Generealny RP

Szanowny Panie Prokuratorze

Fundacja LEX NOSTRA zadeklarowała pomoc prawną w nagłych zdarzeniach świadczoną kibicom, w tym również zagranicznym turystom.

Niemniej jednak z całą stanowczością potępiamy i będziemy potępiać ich agresywne zachowania.

W związku a powyższym proszę o udzielenie informacji czy znany jest prokuraturze fakt dotkliwego pobicia polskiej obsługi EURO 2012 przez osoby posługujące się językiem rosyjskim i rosyjskimi flagami państwowymi w dniu meczu Rosja – Czechy rozgrywanego we Wrocławiu ?

Powyższe zdarzenie dokumentuje powszechnie dostępne nagranie video:

Mając na uwadze treść nagrania pytam się: Czy prokuratura wszczęła w tej sprawie postępowanie i czy poleciła policji zabezpieczenie materiału dowodowego ?

Uważam, iż tylko zdecydowane działania organów prokuratury mające na celu ukaranie przestępców zapobiegnie ewentualnym niepokojom społecznym i antagonizmom o podłożu narodowościowym, tym bardziej, iż nie jest – na podstawie materiału video – przesądzone, że czynów kryminalnych dopuścili się obywatele Rosji, choć na to wskazuje język rosyjski słyszany w tle, rosyjskie flagi państwowe, oraz okoliczności zdarzenia.

Jeszcze raz podkreślam, iż w powyższy materiał video nie pokazuje bójki pseudokibiców, ale napadnięcie i katowanie POLSKIEJ OBSŁUGI EURO 2012, tak więc żądamy ustalenia i ścigania sprawców – bez względu na ich narodowość !

Jednocześnie uprzejmie informuję, iż Kancelaria LEX NOSTRA jest zdecydowana zapewnić POKRZYWDZONYM pomoc prawną. Koszty tej pomocy opłaci Fundacja LEX NOSTRA.

Z uwagi na charakter sprawy pozwalam sobie na umieszczenie treści niniejszego pisma na stronie internetowej Fundacji LEX NOSTRA – www.fundacja.lexnostra.pl

Maciej Lisowski

Dyrektor Fundacji LEX NOSTRA

www.fundacja.lexnostra.pl

Maciej Lisowski

Autor:

Twórca i dyrektor Fundacji LEX NOSTRA. Dziennikarz, publicysta, przedsiębiorca i społecznik.
Strona internetowa: MaciejLisowski.pl

Więcej o autorze: