Wspomóż Fundację LEX NOSTRA darowizną: BZ WBK nr. konta: 98 1090 1030 0000 0001 1662 5224

Poleć ten tekst:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

beznazwy

Plik

Z przyjemnością informujemy, że z inicjatywy Fundacji LEX NOSTRA i Księdza Prałata Józefa Maja wykonane zostały kartka pocztowa oraz znaczek pocztowy upamiętniający nowe, ustanowione przez Sejm RP, Święto Narodowe – Narodowy Dzień Pamięci Duchownych Niezłomnych. Projekt Fundacji spotkał się z dużym uznaniem i obecnie realizowany jest wspólnie z Pocztą Polską. Inicjatywa Fundacji LEX NOSTRA wpisuje się w szereg wieloletnich działań Fundacji w zakresie edukacji obywatelskiej i promowania wiedzy historycznej.

Święto będzie po raz pierwszy obchodzone 19 października 2018 roku. Data Narodowego Dnia Pamięci Duchownych Niezłomnych nie została wybrana przypadkowo. 19 października 1984 roku ksiądz Jerzy Popiełuszko został porwany i zamordowany. Beatyfikowano go 6 czerwca 2010 roku. Innymi postaciami, które zasłynęły swym bohaterstwem i oddaniem są między innymi: ks. Ignacy Skorupka, św. Andrzej Bobola, Stefan Wyszyński czy św. Maksymilian Maria Kolbe.

Kategorie: Aktualności