Wspomóż Fundację LEX NOSTRA darowizną: SANTANDER nr. konta: PL 98 1090 1030 0000 0001 1662 5224 (SWIFT: WBKPPLPPXXX)
Fudacja LEX NOSTRA OPP - przekaż 1% podatku na pomoc potrzebującym opieki prawnej

Poleć ten tekst:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
wywiad
Czy w ogóle dojdzie do tego ostatecznego wyjścia Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej? Czy w marcu przyszłego roku przedłużymy ten termin, później jeszcze raz? A może później zmieni się rząd, będzie nowe referendum tym razem w drugą stronę i tak de facto nigdy nie będzie brexitu?

Wyjście z traktatów to nie jest coś nowego. To coś, co się zdarza i są ku temu przyczyny. Unia Europejska powinna zadać sobie pytanie, czy wyciągnęła wnioski z tego, że tak ogromna liczba ludzi w Wielkiej Brytanii powiedziała „nie” dla dalszego bycia jej częścią. Wielka Brytania jest jednym z najbardziej prorynkowych krajów w Unii Europejskiej, gdzie przepływ kapitału i ludzi istnieje na wielką skalę, funkcjonowanie firm jest nieskrępowane, bardzo odbiurokratyzowane. Jeżeli Unia Europejska nie wyciągnie wniosków w postaci decyzji i nowych regulacji, które stworzą rzeczywiste podstawy – większe podstawy – do tego by myśleć o swobodzie przepływu kapitału, siły roboczej i reguł demokracji to kolejne kraje mogą pójść tropem Wielkiej Brytanii. Na przykład Włochy, a może i inne kraje, gdyż to właśnie tam są bardzo silne nastroje antyeuropejskie.

Pełen wywiad Andrzeja Voigta, Eksperta Centrum im. Adama Smitha i Przewodniczącego Rady Fundacji Lex Nostra w programie „Money. To się liczy” znajdą państwo poniżej na stronie wp.tv:

Maciej Lisowski

Autor:

Twórca i dyrektor Fundacji LEX NOSTRA. Dziennikarz, publicysta, przedsiębiorca i społecznik.
Strona internetowa: MaciejLisowski.pl

Więcej o autorze: