Wspomóż Fundację LEX NOSTRA darowizną: SANTANDER nr. konta: PL 98 1090 1030 0000 0001 1662 5224 (SWIFT: WBKPPLPPXXX)

Poleć ten tekst:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Władysław Kuszyk – „Skarb Państwa stracił kilkadziesiąt milionów złotych!”

24.06.2011 r.

Sz. P. Andrzej Seremet
Prokurator Generalny RP

images-fundacja-sp-150x150

W załączeniu do niniejszego wystąpienia przesyłam pisma p. Władysława Kuszyka kierowane do Prokuratury Rejonowej Warszawa Śródmieście i Sejmowej Komisji Śledczej ds. Orlenu, w których autor opisuje kradzież zuchwałą – jak to sam określa – jego majątku w wysokości ponad 3 milionów złotych.

Nie jestem upoważniony do zajęcia przez Fundację stanowiska w tej sprawie, tym bardziej, iż sama sprawa, a też osoba p. Władysława Kuszyka, nie jest według naszych ustaleń krystalicznie przejrzysta, niemniej jednak waga podniesionych przez p. Kuszyka zarzutów skłoniła mnie do wystosowania niniejszego pisma.

Ponieważ p. Władysław Kuszyk swoje pisma przesyłał także do wiadomości mediów, czuję się upoważniony do zadania następujących pytań:

Czy prokuratura rozpoznawała „Doniesienie o przestępstwie” złożone przez p. Kuszyka?

Czy prokuratura badała wątek zasadności ekonomicznej ewentualnej transakcji zawartej pomiędzy firmą Global a Rafinerią Glimar S.A. będący genezą powstania weksli Rafinerii Glimar S.A., który to wątek p. Kuszyk opisuje w swoim piśmie skierowanym do Sejmowej Komisji ds. Orlenu i przesłanym do wiadomości Prokuraturze Rejonowej Warszawa Śródmieście ?

Czy prokuratura badała wątek niespłaconych i nieegzekwowanych – zdaniem p. Kuszyka – należności od klientów Rafinerii Glimar S.A. w wysokości ponad 57 milionów złotych, który to wątek p. Kuszyk opisuje w swoim piśmie skierowanym do Sejmowej Komisji ds. Orlenu i przesłanym do wiadomości Prokuraturze Rejonowej Warszawa Śródmieście?

Czy prokuratura badała wątek Magazynu Paliw na Lotnisku Okęcie i wątek Rudoportu w Gdyni, który to wątek p. Kuszyk opisuje w swoim piśmie skierowanym do Sejmowej Komisji ds. Orlenu i przesłanym do wiadomości Prokuraturze Rejonowej Warszawa Śródmieście?

Czy prokuratura badała wątek działalności Pollex Sp. z o.o. i powiązań tej firmy – zdaniem p. Kuszyka – z Józefem Oleksym, który to wątek p. Kuszyk opisuje w swoim piśmie skierowanym do Sejmowej Komisji ds. Orlenu i przesłanym do wiadomości Prokuraturze Rejonowej Warszawa Śródmieście?

Czy prokuratura badała wątki kryminalne (np. zaginięcia osób związanych ze sprawą), które to wątki p. Kuszyk opisuje w swoim piśmie skierowanym do Sejmowej Komisji ds. Orlenu i przesłanym do wiadomości Prokuraturze Rejonowej Warszawa Śródmieście?

Czy p. Władysław Kuszyk jest w zainteresowaniu śledczych badających sprawę uprowadzenia i zamordowania Krzysztofa Olewnika?

Uprzejmie prosząc o odpowiedź, pozostaję z poważaniem.

Maciej Lisowski
Dyrektor Fundacji

W załączeniu:

– kopia pisma „Doniesienie o przestępstwie” skierowanego do Prokuratury Rejonowej Warszawa Śródmieście

– kopia pisma do Sejmowej Komisji ds. Orlenu, przesłanego do wiadomości m. in. Prokuraturze Rejonowej Warszawa Śródmieście

images-stories-tn kuszyk kom orlen s1-736x1013

images-stories-tn kuszyk kom orlen s2-736x1014

images-stories-tn kuszyk kom orlen s3-736x1012

images-stories-tn kuszyk kom orlen s4-736x428

images-stories-tn kuszyk kom orlen s20001-736x1036

images-stories-tn kuszyk weksel 1-736x1037

images-stories-tn kuszyk zaw prok-736x1019

images-stories-tn ln kuszyk pg s1-736x1023

images-stories-tn ln kuszyk pg s2-736x1015

images-stories-tn ln kuszyk pg s3-736x1013

Maciej Lisowski

Autor:

Twórca i dyrektor Fundacji LEX NOSTRA. Dziennikarz, publicysta, przedsiębiorca i społecznik.
Strona internetowa: MaciejLisowski.pl

Więcej o autorze: