Centrum Pomocy Prawnej i Psychologicznej „Nie jesteś sam”

Centrum Pomocy Prawnej i Psychologicznej „Nie jesteś sam” działa od 2012 roku w biurze Fundacji LEX NOSTRA w Warszawie (ul. Sienna 45 lok. 5). Prawnicy i psychologowie udzielają wsparcia osobom z orzeczeniem o niepełnosprawności oraz ich rodzinom i opiekunom.

Projekt „Świadomi i samodzielni”

Nasz  projekt jest współfinansowany ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych. Realizujemy go od 1 kwietnia 2024 roku do 31 marca 2025 roku w m. st. Warszawa i województwach: mazowieckiego, dolnośląskiego, lubelskiego, łódzkiego, podkarpackiego, podlaskiego, pomorskiego i śląskiego.

Grupą docelową projektu są osoby niepełnosprawne, oraz ich pełnosprawni rodzice (opiekunowie).

Rodzaje wsparcia:

• Porady prawne i społeczne: udzielane osobiście, przez komunikator Zoom, mailowo lub telefonicznie przez wykfalifikowanych prawników. Obejmują wsparcie w sprawach administracyjnych, cywilnych oraz innych, pomoc w uzyskaniu kart parkingowych, dofinansowań, zakładaniu działalności gospodarczej oraz dostępnych usług i sprzętu rehabilitacyjnego.
  • Porady psychologiczne: udzielane osobiście, komunikator przez Zoom, mailowo lub telefonicznie. Porady psychologiczne udzielane są przez doświadczonych psychologów.

Nasza placówka jest czynna od poniedziałku do piątku, w godzinach 9:00 – 17:00 pod adresem ul. Sienna 45 lok. 5, 00-121 Warszawa. Istnieje możliwość udzielenia pomocy poza standardowymi dniami i godzinami pracy placówki.

Uprzejmie prosimy o wcześniejsze umawianie się na poradę telefonicznie pod numer tel. +48 22 412 70 01, telefonicznie i przez komunikatory pod numer tel. kom. +48 795 214 155 lub mailowo: niepelnosprawni@lexnostra.pl

Serdecznie zapraszamy do skorzystania z naszej pomocy!

Projekt współfinansowany ze środków: