Fundacja LEX NOSTRA a Centrum Ścigania Zbrodniarzy Komunistycznych i Faszystowskich!

W sobotę 12 grudnia 2015 roku, w warszawskiej siedzibie Fundacji LEX NOSTRA odbyło się spotkanie założycielskie Centrum Ścigania Zbrodniarzy Komunistycznych i Faszystowskich.

Głównym celem Centrum ma być ujawnianie i stawianie przed sądem osób odpowiedzialnych za zbrodnie popełnione przez służby państwowe w czasach PRL, ze szczególnym uwzględnieniem osób, które wciąż sprawują funkcje publiczne. Uczestnicy i organizatorzy spotkania zapowiedzieli stworzenie portalu internetowego Centrum, przez który również będzie można zgłaszać przypadki tego typu spraw i osób. Fundacja LEX NOSTRA będzie odpowiadać za prawną stronę przedsięwzięcia.

W spotkaniu inicjatywy Centrum brali udział m.in. poseł Kornel Morawiecki (Kukiz’15), dyrektor Fundacji LEX NOSTRA Maciej Lisowski, radny m. st. Warszawy (PiS) i prezes Komitetu Katyńskiego Andrzej Melak oraz polityk Adam Słomka.

Spotkanie w siedzibie Fundacji spotkało się z dużym zainteresowaniem tłumnie przybyłych na konferencję dziennikarzy i szerokim odzewem medialnym, czego dowodem są choćby zamieszczone poniżej materiały:

W tekście wykorzystano zdjęcie pochodzące z portalu tvn24. Autorem zdjęcia jest Marcin Obara (Polska Agencja Prasowa). Na zdjęciu (od lewej): Maciej Lisowski, Adam Słomka, Kornel Morawiecki, Andrzej Melak.