Wspomóż Fundację LEX NOSTRA darowizną: SANTANDER nr. konta: PL 98 1090 1030 0000 0001 1662 5224 (SWIFT: WBKPPLPPXXX)
Fudacja LEX NOSTRA OPP - przekaż 1% podatku na pomoc potrzebującym opieki prawnej

Poleć ten tekst:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

20170902_175947

2 września 2017 roku w Studiu Koncertowym Polskiego Radia Katowice odbyła się konferencja „Opór społeczny 1980 – 1988, analiza podpisanych porozumień strajkowych”, połączona z siódmą edycją uroczystości wręczenia przez Stowarzyszenie „Pamięć Jastrzębska” wyróżnień i odznaczeń. Tytuł Człowieka Roku Wolności i Niepodległości 2017 otrzymał Marszałek Senior Sejmu RP, poseł Kornel Morawiecki.

W trakcie katowickiej uroczystości głos zabierali m.in. lider Stowarzyszenia „Pamięć Jastrzębska” Alojzy Pietrzyk, reprezentująca Wojewodę Śląskiego pani Maria Nowak (Poseł na Sejm RP w latach 2001 – 2015). Głos zabrał także Dyrektor Fundacji LEX NOSTRA Maciej Lisowski (tytuł Człowieka Roku Wolności i Niepodległości otrzymał w 2014 roku), który podkreślił znaczenie działań Stowarzyszenia „Pamięć Jastrzębska” i wyraził radość, że Fundacja LEX NOSTRA ma zaszczyt i przyjemność stale współpracować z posłem Kornelem Morawieckim.

W spotkaniu brali udział zasłużeni opozycjoniści z czasów PRL, duchowni, parlamentarzyści, reprezentanci władz wojewódzkich i regionalnych, kierownictwo i historycy katowickiego oddziału Instytutu Pamięci Narodowej. Ostatnią częścią spotkania było wspólne wysłuchanie koncertu piosenek Jacka Kaczmarskiego.

Na zdjęciach Dyrektor Fundacji LEX NOSTRA Maciej Lisowski wraz z m.in. posłem Kornelem Morawieckim, posłami PiS Ewą Malik i Waldemarem Andzelem, dziennikarzem i publicystą (Polskie Radio, „Sieci Prawdy”) Jerzym Jachowiczem, Dyrektorem Oddziału Instytutu Pamięci Narodowej w Katowicach dr Andrzejem Sznajderem.

20170902_18023520170902_182822  20170902_18283020170902_18284420170902_180042 20170902_164410-1

20170902_164404

Kategorie: Aktualności, Polecamy