Wspomóż Fundację LEX NOSTRA darowizną: BZ WBK nr. konta: 98 1090 1030 0000 0001 1662 5224
Fudacja LEX NOSTRA OPP - przekaż 1% podatku na pomoc potrzebującym opieki prawnej

Poleć ten tekst:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

brukk

Sekretarz Stanu w Ministerstwie Sprawiedliwości Michał Wójcik zabiegał w Brukseli o wprowadzenie jednolitych dla całej Unii Europejskiej zasad, które będą chronić praw dzieci trafiających do rodzin zastępczych.

Podczas dwudniowej (28-29 listopada) wizyty wiceminister spotkał się z Polakami mieszkającymi w Belgii, władzami tego kraju, europosłami oraz przedstawicielami Komisji Europejskiej. Zapowiedział m.in. podjęcie starań o wprowadzenie do unijnego rozporządzenia przepisu, który zagwarantuje dzieciom prawo do poszanowania tożsamości, kultury i języka. W tej sprawie możliwe jest również zorganizowanie wysłuchania publicznego w Parlamencie Europejskim.

Wyrażamy troskę o praworządność. Jeżeli dziecko ma być umieszczone w rodzinie zastępczej, trzeba przestrzegać przy tym tożsamości, kultury, religii i języka dziecka. Żeby nie było tak, że dziecko polskie trafia do dowolnej rodziny. Chcemy, żeby trafiało do rodziny polskiej – mówił dziennikarzom w Brukseli Michał Wójcik.

Chodzi o sytuacje, gdy dziecko traci rodziców lub jest im odbierane. W pierwszej kolejności należy wtedy dążyć do tego, by wróciło do swojej rodziny. Jeśli jednak konieczne jest skierowanie do rodziny zastępczej, kryteria wyboru takiej rodziny nie mogą być przypadkowe.

Problem, jak podkreślał wiceminister, nie dotyczy tylko polskich dzieci. Dziś jedynie dla dzieci uchodźców ustalona jest w Unii Europejskiej gwarancja, że mogą one trafić do rodziny zastępczej kultywującej tożsamość i pochodzenie dziecka. W pozostałych przypadkach takiej gwarancji nie ma i każdy kraj rządzi się własnymi prawami.

Dlatego podjęliśmy działania mające na celu ujednolicenie przepisów, które regulują kierowanie dzieci do rodzin zastępczych. Będziemy dążyć do zmiany prawa na poziomie unijnym. Otrzymałem zapewnienie w Komisji Europejskiej o otwarciu na naszą propozycję – poinformował Michał Wójcik.

Fundacja LEX NOSTRA, na podstawie materiałów prasowych Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Ministerstwa Sprawiedliwości