Anna Maria Rożek

Anna Maria Rożek – jest absolwentką prawa Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego oraz studiów podyplomowych na Uniwersytecie Warszawskim z zakresu Prawa Unii Europejskiej. Ukończyła European Academy of Diplomacy ze specjalizacją organizacje międzynarodowe oraz program z zakresu international business and tarde law na the Catholic University of America w Washingotn DC, USA.

Od 2008 do 2017 roku pełniła funkcję przewodniczącej Stowarzyszenia Zjednoczenie, które zrzesza działaczy społecznych i liderów środowiskowych w woj. Świętokrzyskim. Od 2008 do 2009 r. była przewodniczącą Forum Młodych PIS w okręgu nr 33 i bezpośrednio w tym czasie współpracowała z wicepremierem.

Podczas swoich praktyk w sądzie Ciruit Coourt of Cook County w Chicago współorganizowała wizytę studyjną delegacji sędziów z Circuit Court of Cook County na czele z Prezesem tego sądu sędzią Timothy Evansem w Polsce.
Bierze udział jako specjalistka ds. Polonii oraz Afryki w szeregu konferencji organizowanych zarówno w Polsce, jak i na świecie. Poprzez swoją działalność aktywnie angażuje się w wiele projektów Polonijnych i wspiera działalność organizacji pozarządowych. Jest członkiem Warszawskiej Rady Pożytku Publicznego.
Była nominowana do Polonijnej nagrody Polak z Pasją oraz Złoty Mikrofon Radia Rampa w New York USA za swoją działalność na rzecz Polonii. Obecnie jest prawnikiem w Fundacji Światło dla Afryki, która zajmuje się elektryfikacją obszarów wiejskich oraz wspiera rozwój polskich firm na rynkach Afryki Subsaharyjskiej. Jest również aplikantką adwokacką i planuje otwarcie przewodu doktorskiego.