Dyrektor Fundacji LEX NOSTRA Maciej Lisowski na konferencji prasowej w Ministerstwie Sprawiedliwości

mis1 mis2

W poniedziałek 11 grudnia 2017 roku w Ministerstwie Sprawiedliwości odbyła się konferencja prasowa Komisji Weryfikacyjnej, badającej kwestię warszawskich reprywatyzacji. Wśród osób zaproszonych na konferencję obecny był Dyrektor Fundacji LEX NOSTRA Maciej Lisowski.

Komisja weryfikacyjna dotarła do nowych dokumentów ws. kamienicy przy ulicy Noakowskiego 16: wyroku skazującego jednego z fałszerzy i do zeznań Romana Kępskiego, wuja Andrzeja Waltza, z których wynika, że miał on świadomość, iż stara się o kamienicę w złej wierze – poinformował szef komisji i wiceminister sprawiedliwości Patryk Jaki.

Odnaleźliśmy w archiwum w Sądzie Okręgowym w Olsztynie i Mławie akta z postępowania dyscyplinarnego jednego z tych fałszerzy, tzn. sędziego Jana Wierzbickiego. W tych aktach znaleźliśmy kluczową sprawę. Nie dość, że znaleźliśmy wyrok skazujący, którego wszyscy poszukiwali od dziesiątek lat – wyrok skazujący Leona Kalinowskiego – to znaleźliśmy również dowód na to, że Roman Kępski miał pełną świadomość, czyli rodzina Waltzów miała pełną świadomość, że próbuje odzyskać kamienicę w złej wierze – powiedział Patryk Jaki.

Dodał, że Roman Kępski był przesłuchiwany ws. Noakowskiego 16 przez organy bezpieczeństwa PRL. Wiceminister zaznaczył, że organy państwa pytały Romana Kępskiego, czyli rodzinę państwa Waltzów, czy wiedział o fałszerstwie dokumentów dot. Noakowskiego 16 i czy miał świadomość, że ta kamienica został mu przekazana w wyniku fałszerstwa. Patryk Jaki przytoczył odpowiedź Kępskiego: „Nie uważam za wykluczone, że popełniono fałszerstwo, mogłem bezwiednie paść jego ofiarą, gdyby tak było, to oczywiście byłaby to moja strata” i podkreślił, że pod przesłuchaniem jest podpis Romana Kępskiego.

W świetle tych nowych dokumentów, które nigdy wcześniej nie były publikowane, nie ma żadnych wątpliwości, że Roman Kępski miał świadomość, że stara się o kamienicę w złej wierze, a w związku z powyższym cała linia i cała transakcja powinna być nieważna – powiedział Patryk Jaki.

Komisja weryfikacyjna badała sprawę Noakowskiego 16 w ub. tygodniu; do części tej nieruchomości w 2003 r. prawo nabył m.in. mąż prezydent stolicy Hanny Gronkiewicz-Waltz. Andrzej Waltz zeznał przed komisją, że nie rozmawiał z żoną o sprawie Noakowskiego 16. Dodał, że nie otrzymał żadnych dokumentów nt. nieprawidłowości.

mis6 mis7

mis9