Maciej Lisowski na Sympozjum Orwellowskim

W pierwszej połowie sierpnia w Baden-Baden odbyło się IV Sympozjum Orwellowskie, w którym brał udział również Maciej Lisowski, Dyrektor Fundacji LEX NOSTRA. Jego wystąpienie spotkało się z ciepłym przyjęciem ze strony uczestników.

W klasycznej już powieści Georga Orwella „Rok 1984” przedstawiony został świat totalitarny, oparty na systemie pełnej inwigilacji. Wprawdzie autor pisząc swoje dzieło był ponoć przekonany, że jego wizja jest jak najbardziej realna, ale chyba nie spodziewał się, że tak szybko się ziści. Okazuje się jednak, że nasza codzienność zdecydowanie przerasta wyobrażenia Orwella i jest to już ostatni moment, w którym możemy jeszcze spróbować ją naprawić.

IV Sympozjum Orwellowskie miało na celu analizę założeń i metod stosowanych przez współczesnego „Wielkiego Brata” do kontroli społeczeństwa w celu przejęcia globalnej władzy nad światem. Maciej Lisowski w swoim wystąpieniu odniósł się między innymi do tego, w jaki sposób instytucje mające na celu zapewnienie przestrzegania prawa i sprawiedliwości społecznej – jak choćby sądy, prokuratury i służby mundurowe – przyczyniają się do łamania demokracji i swobód obywatelskich oraz wspierania systemu totalnej inwigilacji rodem z powieści Orwella. Zaproponował także konkretne rozwiązanie, które realnie ograniczy te zjawiska.

Wystąpienie Macieja Lisowskiego spotkało się z olbrzymim zainteresowaniem ze strony organizatorów sympozjum oraz pozostałych jego uczestników, a nawiązane kontakty i rozpoczęte działania już niebawem pozytywnie zaprocentują na arenie międzynarodowej.

foto: Bernard Pohlenz/wikimedia CC BY-SA-3.0