Wspomóż Fundację LEX NOSTRA darowizną: SANTANDER nr. konta: PL 98 1090 1030 0000 0001 1662 5224 (SWIFT: WBKPPLPPXXX)

Poleć ten tekst:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

zizu

30 października 2017 roku przedstawiciel Fundacji LEX NOSTRA wziął udział w briefingu prasowym Ministra Sprawiedliwości Zbigniewa Ziobro poświęconym decyzji Krajowej Rady Sądownictwa w zakresie nie powołania asesorów z listy przesłanej przez ministra sprawiedliwości. Zdaniem Zbigniewa Ziobro, decyzja KRS jest decyzją typową dla „spółdzielni” i de facto decyzją polityczną, a jej podjęcie potwierdza konieczność gruntownej reformy kształtu i działania Krajowej Rady Sądownictwa.

Fundacja LEX NOSTRA wyraża swoje zaniepokojenie i zdziwienie decyzją KRS. Obawiamy się, że podjęcie takiej decyzji nacechowane jest powodami politycznymi, trudno sobie bowiem wyobrazić, by możliwe było aby wszyscy 265 kandydaci na asesorów rzeczywiście, jak twierdzi KRS, nie spełnili kryteriów ustawowych.

iiitr

Kategorie: Aktualności, Polecamy