Dyrektor Fundacji LEX NOSTRA Maciej Lisowski na obchodach 26. urodzin Radia Maryja

P1000653

2 grudnia 2017 roku w Toruniu odbyły się wczoraj uroczystości związane z 26. urodzinami Radia Maryja. W ich trakcie odczytano listy Andrzeja Dudy, Beaty Szydło oraz Jarosława Kaczyńskiego. W uroczystościach wzięli również udział przedstawiciele Fundacji LEX NOSTRA, Dyrektor Fundacji Maciej Lisowski i reprezentujący Radę Fundacji doktor Adam Sandauer.

W obchodach 26. rocznicy powstania toruńskiej rozgłośni w hali widowiskowo-sportowej uczestniczyli m.in. minister spraw wewnętrznych i administracji Mariusz Błaszczak, minister obrony narodowej Antoni Macierewicz, minister środowiska Jan Szyszko, minister sprawiedliwości Zbigniew Ziobro, minister gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej Marek Gróbarczyk, szefowa Kancelarii Prezesa Rady Ministrów Beata Kempa i minister z Kancelarii Prezydenta RP Adam Kwiatkowski, kilkudziesięciu parlamentarzystów, przedstawiciele władz regionu i miasta oraz 15 biskupów. Uroczystej mszy świętej przewodniczy ordynariusz diecezji włocławskiej Wiesław Mering. Do Torunia przyjechały tysiące słuchaczy z różnych stron kraju i zagranicy.

„Rok temu obchodziliśmy 25. rocznicę powstania Radia Maryja. To było wspaniałe święto dla nas wszystkich i znakomita okazja do podsumowania niebywałego dorobku toruńskiej wspólnoty – w tymże ćwierćwieczu. Dziękowaliśmy wówczas Panu Bogu za te wszystkie dobrodziejstwa, które spłynęły na nas za sprawą ojców redemptorystów oraz współpracujących z nimi ludzi szlachetnych serc. Dziękowaliśmy również za to, że opatrzność postawiła na drodze naszego życia ojca Tadeusza Rydzyka” – wspomniał prezes PiS Jarosław Kaczyński w liście, który odczytał minister spraw wewnętrznych i administracji Mariusz Błaszczak.

„To, że dzisiaj możemy prowadzić naprawę państwa, budować silną, bezpieczną, sprawiedliwą i intensywnie rozwijającą się Polskę w znacznej mierze stanowi zasługę wspaniałej wspólnoty zgromadzonej wokół Radia Maryja. Za to wszystko, jako prezydent RP z serca dzisiaj dziękuję i życzę państwu wielu kolejnych, wielkich sukcesów w służbie Bogu i ojczyźnie” – napisał prezydent Duda w liście odczytanym podczas uroczystej mszy świętej przez ministra Adama Kwiatkowskiego z prezydenckiej kancelarii.

„Od 26 lat Radio Maryja prowadzi ofiarną misję ewangelizacyjną. Przypomina, że Polska jest krajem głębokich tradycji chrześcijańskich. Jest przykładem służby człowiekowi w prawdzie, uczy wzajemnej miłości i szacunku” – napisała premier Beata Szydło w liście odczytanym przez szefową jej kancelarii Beatę Kempę.

Autor zdjęć: dr Adam Sandauer

P1000630 P1000645