Fundacja LEX NOSTRA podsumowuje wybory – aktywność popieranych przez nas kandydatów!

Miesiąc po wyborach prezentujemy Państwu pola publicznej aktywności tych kandydatów popieranych przez Fundację LEX NOSTRA w wyborach parlamentarnych, którzy uzyskali mandaty. Spośród 54 popieranych przez nas kandydatów w ławach parlamentarnych zasiadło aż 39 (jeden senator i 38 posłów). Dziś, po utworzeniu rządu i organizacji prac parlamentu wiemy na jakich polach realizować będą się poszczególni politycy. Miło nam poinformować, że aż 9 spośród popieranych przez Fundację LEX NOSTRA kandydatów sprawowanie mandatu poselskiego łączyć będzie z pracą w administracji rządowej. Dwoje z kandydatów to z kolei członkowie prezydiów izb parlamentu (Marszałek Sejmu RP Marek Kuchciński i Wicemarszałek Senatu RP Adam Bielan). Większość z popieranych przez naszą Fundację polityków pełni też prestiżowe funkcje w prezydiach sejmowych komisji lub zasiadając w kierownictwie swoich klubów parlamentarnych.

Fundacja LEX NOSTRA liczy na owocną współpracę z politykami i ich środowiskami politycznymi. Szczególnie mocno liczymy na aktywność parlamentarzystów, którzy jako niwę swojej aktywności wybrali te z komisji sejmowych zajmujących się tematyką wymiaru sprawiedliwości, służb mundurowych, administracji, obrony narodowej czy polityki społecznej.

Zapraszamy do zapoznania się z poniższym zestawieniem, oddającym stan na dzień 25 listopada 2015 r.

SEJM RP:

Okręg nr 1 – Legnica: poseł Adam Lipiński, Prawo i Sprawiedliwość – minister w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów

Okręg nr 2 – Wałbrzych: poseł Michał Dworczyk, Prawo i Sprawiedliwość – Komisja Łączności z Polakami za Granicą (przewodniczący), Komisja Spraw Zagranicznych

Okręg nr 3 – Wrocław: poseł Kornel Morawiecki, Kukiz’15 – Komisja Edukacji, Nauki i Młodzieży, Komisja Etyki Poselskiej, członek zarządu Klubu Parlamentarnego Kukiz’15

Okręg nr 4 – Bydgoszcz: poseł Tomasz Latos, Prawo i Sprawiedliwość – Komisja Zdrowia (wiceprzewodniczący), Komisja Kultury Fizycznej, Sportu i Turystyki

Okręg nr 7 – Chełm: poseł Beata Mazurek, Prawo i Sprawiedliwość – Komisja Polityki Społecznej i Rodziny (wiceprzewodnicząca), Komisja ds. Służb Specjalnych, Komisja ds. Kontroli Państwowej, członkini prezydium Klubu Parlamentarnego PiS

Okręg nr 9 – Łódź: poseł Piotr Gliński, Prawo i Sprawiedliwość – wicepremier, Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego

Okręg nr 10 – Piotrków Trybunalski: poseł Antoni Macierewicz, Prawo i Sprawiedliwość – Minister Obrony Narodowej

Okręg nr 11 – Sieradz: poseł Artur Dunin, Platforma Obywatelska RP – Komisja Infrastruktury, Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Okręg nr 12 – Chrzanów: poseł Beata Szydło, Prawo i Sprawiedliwość – Prezes Rady Ministrów RP

Okręg nr 13 – Kraków: poseł Jerzy Meysztowicz, Nowoczesna Ryszarda Petru – Komisja Gospodarki i Rozwoju (przewodniczący), Komisja Administracji i Spraw Wewnętrznych

Okręg nr 14 – Nowy Sącz, poseł Piotr Naimski, Prawo i Sprawiedliwość – Komisja ds. Unii Europejskiej (przewodniczący), wiceprzewodniczący Klubu Parlamentarnego PiS