Wspomóż Fundację LEX NOSTRA darowizną: SANTANDER nr. konta: PL 98 1090 1030 0000 0001 1662 5224 (SWIFT: WBKPPLPPXXX)
Fudacja LEX NOSTRA OPP - przekaż 1% podatku

Poleć ten tekst:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

oznaniacy

Szanowni Państwo,

Poniżej prezentujemy komunikat Ministerstwa Sprawiedliwości w sprawie zdarzeń, które miały miejsce w  Sądzie Rejonowym Poznań-Grunwald i Jeżyce. Komunikat przesłał Fundacji LEX NOSTRA rzecznik Ministra Sprawiedliwości i Prokuratora Generalnego Zbigniewa Ziobro, pan Sebastian Kaleta:

W związku z doniesieniami medialnymi informującymi o umieszczeniu na wokandzie rozpraw w Sądzie Rejonowym Poznań – Grunwald i Jeżyce danych osób pokrzywdzonych przestępstwem pedofilii Ministerstwo Sprawiedliwości w trybie pilnym zwróciło się do prezesa Sądu Apelacyjnego w Poznaniu o przedstawienie wyjaśnień w tej sprawie.

Minister Sprawiedliwości Zbigniew Ziobro podkreśla, że ujawnienie danych osób pokrzywdzonych było niedopuszczalne i nigdy nie powinno mieć miejsca.

Minister zażądał również wyciągnięcia konsekwencji służbowych wobec osób winnych tej bulwersującej sytuacji.

Z wyrazami szacunku,

Sebastian Kaleta, Rzecznik Ministra Sprawiedliwości