Skandaliczna egzekucja komornicza. Pomóż Karolinie!

Trzynastoletnia Karolina w spadku po zmarłym ojcu odziedziczyła drewnianą chałupę i 20 000 złotych długu. Sąd nakazał jej spłatę zadłużenia, a komornik chce zlicytować dom. Pomóżmy Karolinie!

W spadku po ojcu Karolina odziedziczyła niewielki, stary, drewniany dom. Mieszka tu z mamą i jest to dla nich obu jedyne schronienie. 20 tysięcy to dług wobec ciotki, która pokryła koszty sprowadzenia ciała taty z zagranicy.

Ciotka długu umorzyć nie chce, sąd nakazał jego spłatę, a teraz komornik chce zlicytować dom – jedyne mienie, z którego może uzyskać jakiekolwiek środki na pokrycie zobowiązania.

Tej sytuacji można byłoby uniknąć, gdyby Sąd poinformował mamę Karoliny, że może w imieniu niepełnoletniej córki odmówić przyjęcia spadku. Nie zrobił tego jednak. „Wygląda na to, że wolał zadbać o zajęcie dla komornika niż o los biednej rodziny” – mówi Piotr Sawicki, autor wstrząsającego reportażu na ten temat wyemitowanego w telewizji TTV.

ZOBACZ REPORTAŻ

Fundacja LEX NOSTRA uruchomiła specjalny rachunek bankowy przeznaczony na spłatę „długu” Karoliny. Każda kwota się liczy!

Dane do wpłaty:

Fundacja LEX NOSTRA

ul. Sienna 45 lok. 5

Bank Zachodni WBK 28 1090 1030 0000 0001 2286 8919

Wpłaty z zagranicy: PL 28 1090 1030 0000 0001 2286 8919 (SWIFT WBKPPLPPXXX).

Pomóżmy razem Karolinie!