Skończmy z oszustwami mafii biopaliwowej!

Minister Finansów rozpaczliwie próbuje Minister Finansów rozpaczliwie próbuje łatać dziurę budżetową, a tymczasem grupa oszustów od wielu lat całkowicie bezkarnie okrada podatników i Państwo Polskie na miliardy złotych. Tak długie, praktycznie bezkarne działania nie mogą trwać bez przynajmniej cichego przyzwolenia przedstawicieli organów ścigania, wymiaru sprawiedliwości i służb specjalnych.

Specjalny komunikat w tej sprawie wydała Koalicja Na Rzecz Biopaliw zrzeszająca Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju, Krajową Izbę Biopaliw, Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych, Krajową Radę Gorzelnictwa i Produkcji Biopaliw oraz Związek Gorzelni Polskich. Koalicja z olbrzymią aprobatą przyjęła działania ABW i CBŚ oraz zaapelowała do Ministerstwa Finansów o pilne opracowanie mechanizmów prawnych ograniczających tego rodzaju oszustwa.

„Wyłudzenia podatku VAT w obrocie olejem roślinnym trwają już od kilku lat powodując spadek konkurencyjności, a w najgorszych przypadkach wręcz eliminację z rynku uczciwych podmiotów” – powiedział Przewodniczący Komisji Rewizyjnej Krajowej Izby Biopaliw, Andrzej Voigt.

Trzeba też podkreślić, że oszustwa polegające na wyłudzeniu od Skarbu Państwa pieniędzy z tytułu podatku VAT są bezpośrednim zamachem na portfele Polaków – my wszyscy możemy czuć się bezczelnie okradani, bo przecież VAT jest podatkiem, który płacimy na co dzień dokonując najdrobniejszych nawet zakupów. To my składamy się na dochody Państwa z tytułu VAT i to my jesteśmy okradani przez biopaliwowych oszustów.

Fundacja LEX NOSTRA z całą stanowczością popiera stanowisko Koalicji Na Rzecz Biopaliw. W związku z tym gorąco zachęcamy do rozpowszechniania zamieszczonego poniżej komunikatu i zainteresowania się tematem okradania obywateli przy całkowitej bierności służb odpowiedzialnych za ochronę budżetu Państwa Polskiego!

Pobierz KOMUNIKAT KOALICJI NA RZECZ BIOPALIW (.pdf)