Wspomóż Fundację LEX NOSTRA darowizną: SANTANDER nr. konta: PL 98 1090 1030 0000 0001 1662 5224 (SWIFT: WBKPPLPPXXX)

Poleć ten tekst:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

W styczniu delegacja Fundacji LEX NOSTRA wybrała się do USA w celu zgłębienia amerykańskiego systemu sądownictwa. Uzyskaliśmy zgodę na zwiedzenie sądów w Chicago i Waszyngtonie, wraz z salą sądową oraz fragmentem rozprawy. Niektóre rozwiązania praktyczne były dla nas pozytywnym zaskoczeniem – o nich opowiedział dyrektor fundacji – Maciej Lisowski, w wywiadach udzielonych polonijnym stacjom radiowym Radio Chicago oraz Radio Rampa.

51057054_286997278596681_2167797984316620800_nDelegacja Fundacji LEX NOSTRA miała też okazję zobaczyć areszt śledczy w Waszyngtonie, po którym oprowadził nas major Jimmie Barrett – Szef Ochrony Sądu i przysądowego aresztu.

Wizyta w USA zaowocowała wieloma inspiracjami do dalszych działań na rzecz poprawy stanu sądownictwa w Polsce.

Na zdjęciach: sala sądowa, Maciej Lisowski z majorem Jimmiem Barrettem, Maciej Lisowski w amerykańskim sądzie

51109502_508698366318252_1132953565992583168_n51112729_2011767832204736_5998551891976388608_n

Kategorie: Aktualności, Polecamy